Fridrich: Teletext ČT se změní, dostane moderní vzhled i obrázky

Praha – Rozhýbat Českou televizi na internetu – o to se už rok snaží ředitel nových médií ČT Milan Fridrich. K webům České televize, ČT24 a ČT4 a aplikacím pro mobilní telefony, které už v současné době fungují, chce do budoucna přidat další novinky. Jednou z nich by měl být tzv. superteletext nebo HD teletext, který by měl být zajímavou novinkou zejména pro čtenáře zapálené do moderních technologií.

Byť se na první pohled může zdát teletext jako přežitek, podle Milana Fridricha mu zdaleka zánik nehrozí. „Sledovanost teletextu neklesá. Spousta lidí, kteří se na něj naučili chodit, v něm vidí intuitivního pomocníka,“ uvedl Fridrich na středečním setkání NetClubu. V rámci modelu hybridní televize, který Česká televize vyvíjí, proto podle něj bude tzv. superteletext. Ten by měl kromě psaných informací pracovat také s fotografiemi a používat i některé další typy aplikací.

Nový teletext bude sice náročnější na objem přenášených dat, oproti staré verzi se ale bude moci pochlubit mnohem lepší vizuální podobou. „Vytvoří se něco, co pro uživatele bude simulovat web v televizoru,“ popsal novinku Fridrich. Pokud bude chtít divák listovat zpravodajstvím v psané podobě, nebude díky novému teletextu muset odbíhat od televize k počítači. „Televizor v sobě začne kumulovat služby, které do této chvíle nebyly možné,“ dodal.

Současná podoba teletextu ČT
Zdroj: ČT24

„Tyhle nové služby budou především pro lidi, kteří jsou zapálení do technologií. V první fázi to bude první roky využívat 3 až 5 procent lidí a pak se to bude zvyšovat,“ míní Fridrich a přirovnává rozvoj nového teletextu k růstu zájmu o televizní vysílání od dob jeho zahájení v Československu v 50. letech minulého století do současnosti.

Archiv pořadů ČT zamíří z internetu přímo do televizorů

Hybridní model multifunkční televize, jehož součástí má být i nová podoba teletextu, umožňuje divákům získávat vedle klasického programu také online textové zprávy k vysílání, listovat zpravodajstvím nebo sledovat doplňkové informace přímo na televizní obrazovce, nikoliv jen v počítači. Právě nyní Nová média ČT pracují na vytvoření aplikace, která by divákům umožnila spustit si pořady z videoarchivu (iVysílání) na obrazovce svého televizoru. I když si Fridrich slibuje, že tato aplikace vzhledem ke sledovanosti iVysílání na internetu ČT získá u diváků oblibu, netají se ani možnými úskalími tohoto projektu, na která mohou diváci narazit. „Má to jedno velké ale, nebude to tak kvalitní a tak spolehlivé, jako je televizní vysílání. Bude to záviset na tom, jak kvalitní má divák internetové připojení,“ podotkl.

HbbTV aplikace České televize
Zdroj: ČT24

Hybridní model multifunkční televize funguje na oficiální evropské platformě pro televizní služby na vyžádání HbbTV. Postupně ho začínají využívat veřejnoprávní i komerční média. Funguje už například ve Francii nebo v Německu. Česká televize zatím spustila testovací provoz některých aplikací na platformě HbbTV. Pro využívání HbbTV je nutné mít televizor s podporou tohoto standardu, popřípadě set-top-box.