Internet v mobilu má v Česku každý čtvrtý

Praha – Čeští uživatelé přistupují stále více k internetu pomocí mobilních telefonů. Během srpna použilo internet v mobilu přes 2,5 milionu lidí, což je o 300 tisíc více než před půl rokem, uvedl na letošním Mobile Internet Forum Slavomír Doležal z T-Mobile. Češi se tak ve využívání mobilního internetu dostali na úroveň ostatních evropských států.

Při využívání mobilního telefonu využívají Češi tzv. chytré telefony s otevřeným operačním systémem ve zhruba 40 procentech případů. Nejvíce těchto chytrých telefonů mají zákazníci T-Mobile, poté O2 a nejméně Vodafone. Přibližně polovina smartphonů je vybavena dotykovým displejem.

Android jede

V souboji operačních systémů zaznamenal největší ústup Symbian, který je v současnosti nahrazován Windows Mobile, ale stále si drží 56procentní podíl na trhu smartphonů. Mírný pokles ze 7,5 na 6,5 procent zaznamenal i Microsoft. Naopak nárůst z 13 na 20 procent podílu na uživatelích se podařil systému Android. Dařilo se i Applu a Blackberry, kteří mírně navýšili svůj podíl na 12,5, resp. 3,3 procent. Zajímavostí je, že uživatelé systému Android stahují méně aplikace, ale s přehledem nejčastěji je užívají.

Android
Zdroj: ČT24/http://atlantistilemarble.com

Při pohledu na sociodemografické charakteristiky českých uživatelů mobilního internetu je patrné, že dvě třetiny uživatelů mobilního internetu se rekrutuje z věkové skupiny 18-39 let a i nadále si mírnou převahu udržují muži (53 %).