Problémy Blízkého východu Čechy téměř nezajímají

Praha - O situaci na Blízkém východě se nezajímá 79 procent Čechů, což je nejvíce od roku 2002. Naopak 19 procent lidí tamní dění sleduje. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než polovina lidí si myslí, že vztahy mezi Palestinou a Izraelem nejsou dobré. Jen mírná většina lidí souhlasí s tím, aby byla Palestina mezinárodně uznána jako samostatný stát. Průzkum se uskutečnil 3. až 10. října. Zúčastnilo se jej 1 052 lidí ve věku od 15 let.

V roce 2002 byla situace na Blízkém východě lhostejná 55 procentům Čechů, o tři roky později 69 procentům a předloni 57 procentům dotázaných. Letos v březnu to bylo dokonce 47 procent, v květnu podíl mírně vzrostl na 55 procent.

Podle CVVM to může souviset s tím, že prakticky všechny předchozí průzkumy byly uskutečňovány v souvislosti s intenzivními konflikty, případně s dramatickou evakuací židovských osadníků z pásma Gazy v roce 2005. Během těchto událostí byla i mediální pozornost dlouhodobě podstatně silnější než nyní. „Vyšší zájem deklarují muži, vysokoškolsky vzdělaní lidé, starší 60 let a lidé s dobrou životní úrovní,“ uvedlo CVVM.

S mezinárodním uznáním Palestiny jako nezávislého státu souhlasí 52 procent Čechů, proti je 14 procent lidí. Zbytek nedovedl odpovědět.

Vztahy mezi Palestinou a Izraelem považují za dobré pouhá dvě procenta Čechů. Podíl tohoto názoru se ovšem od roku 2005 v podstatě nemění. Podle 11 procent lidí jsou vztahy Izraele s Palestinou neutrální a 58 procent dotázaných je hodnotí jako špatné. V době konfliktu v Gaze v roce 2009 je považovalo za špatné dokonce 80 procent Čechů.

Izraelští vojáci na západním břehu
Zdroj: ISIFA/EPA/Abed al Hashlamoun

Pokud jde o hodnocení vybraných aktérů, kteří se zapojují do jednání v souvislosti s řešením izraelsko-palestinského konfliktu, nejlépe si u Čechů stojí Organizace spojených národů (OSN). Pouze v jejím případě podíl příznivého hodnocení převážil nad negativním. Mírně záporně hodnotí Češi vystupování EU, v poměru tři ku dvěma pak převažoval podíl negativního hodnocení u působení USA. Špatně hodnotí dotázaní jednání Ligy arabských států, Izraele a palestinské samosprávy. Téměř polovina lidí však na tuto otázku odpověděla, že neví.