Krejčíř přinesl jihoafrickým reportérům novinářskou cenu

Pretoria - Je to jeden z nejbizarnějších případů za mou novinářskou kariéru, poznamenal o kauze Radovana Krejčíře jihoafrický investigativní novinář Sam Sole, který se tématu v JAR dlouhodobě věnuje. On a další dva kolegové z redakce jihoafrického internetového deníku The Mail & Guardian byli oceněni za sérii článků o uprchlém českém podnikateli novinářskou cenou Vodacom Journalist of the Year Awards v kategorii nejlepší reportáž.

The Mail & Gudardian podle jednoho z oceněných Sama Solea není pouze běžným internetovým deníkem. Redakce rovněž vydává tištěný týdeník a skrz svůj novinářský tým amaBhungane se specializuje na investigativní žurnalistiku. „V JAR máme skutečně významný profil a veškerá obvinění týkající se Krejčíře představovaly střed našeho zájmu v několika posledních letech,“ tvrdí Sole. Spolu s ním cenu dostali Ilham Rawootová a Stefaans Brümmer.

Série článků, za kterou byli novináři ocenění, popisuje mimo jiné Krejčířovy vztahy se zavražděným majitelem sítě striptýzových klubů Lollym Jacksonem a jeho napojení na jihoafrické i české podsvětí. „Právě od této chvíle jsme se Krejčířem začali zabývat,“ konstatoval Sole.

„Nechápu, proč je Krejčíř stále v JAR“

Ve své práci se investigativní část The Mail & Guardian může opřít o bohatou síť spolupracovníků a štědřejší finanční zdroje než ostatní redakce, místní reportéři se však nezabývají pouze kauzami Radovana Krejčíře. „Není to tak, že bychom se mohli soustředit pouze na Krejčíře a ostatní zprávy zanedbávat, ale máme větší zdroje než mnoho našich kolegů,“ dodal novinář.

The Mail and Guardian věnoval Krejčírovi sérii článků
Zdroj: ČT24/The Mail and Guardian

Ačkoliv se Sam Sole novinařině věnuje už téměř čtvrtstoletí a svými články pokrýval všelijaké kriminální zápletky, kontroverze, vraždy, či dokonce jihoafrický apartheid, Krejčířův případ pro něj zůstává jedním z nejbizarnějších. „Velmi těžko se věří souslednosti událostí od doby jeho příjezdu do JAR, také se těžko chápe, proč je Krejčíř stále zde,“ diví se zkušený novinář.

Sam Sole, oceněný novinář:

„Myslím, že je nám všem milé uznání naší práce od kolegů. Je ale neštěstí, že Krejčířův příběh pokračuje, místo toho, aby dospěl ke konci.“

Skutečnost, že uprchlý podnikatel, kterého česká justice stíhá z majetkových a násilných trestných činů, dosud nebyl z JAR vyhoštěn, podle jihoafrického investigativce vypovídá o jediném: Krejčíř má peníze na ty nejlepší právníky, kterým se ho daří udržet v zemi. A nic na tom nemění ani to, že je zde obžalován z pojišťovacího podvodu a od roku 2009 bylo v jeho okolí zavražděno celkem sedm osob.

Rozhovor se Samem Solem (zdroj: ČT24)

Právě okolnostmi Krejčířova pobytu v Africe se momentálně Sam Sole a jeho kolegové zabývají. „V současné době se domáháme u soudu, aby nám umožnil přístup k žádosti R. Krejčíře o azyl, protože podle našeho práva takovéto žádosti probíhají za zavřenými dveřmi,“ prozradil.

Každý z oceněných novinářů dostal peněžitou odměnu 15 000 jihoafrických randů (přes 34 000 korun), mobilní telefon Nokia C7 a víkendový pobyt v jakémkoli hotelu jihoafrického řetězce Protea.