Fridrich: Hybridní televize je naší výzvou

Praha – Česká televize dokončila první důležitou část své charty pro nová média. V rámci ní se podařilo vybudovat nové webové stránky jednotlivých stanic, vybudovat komunikační strategii pro sociální sítě a nabídnout svůj obsah na 15 aplikacích pro mobily i tablety. Na konferenci Czech Internet Forum to oznámil ředitel programových okruhů Milan Fridrich. ČT nyní pracuje na dalším velkém projektu, a to na hybridní televizi a superteletextu.

Mobilní aplikace ČT měly dvě základní poslání. První z nich je zlepšení image ČT jako média, které je v čele vývoje a drží krok, druhým je pak rozšířit způsoby šíření obsahu. „Česká televize by se měla šířit také do mobilů a tabletů, je to multimediální nástroj pro vysílání v budoucnu a navíc nestojí moc peněz,“ uvedl Fridrich s tím, že vývoj jedné aplikace stojí 100 až 400 tisíc korun, ale ČT má tvorbu aplikací sponzorovaných komerčními firmami.

Aplikace se staly velmi úspěšným projektem, ČT už zaznamenala celkem 370 tisíc stažení, což je v českém prostředí úspěch. Nejvíce jsou stahované aplikace pro platformu Android. Celkem má ČT4 a ČT24 aplikací patnáct, přičemž dvě nové pro Windows Phone 7 zatím čekají na spuštění systému. Celkově má ČT 30-40 tisíc unikátních přístupů na aplikace denně, tedy zhruba deset procent uživatelů, a to zejména z řad uživatelů telefonů iPhone.

Aplikace ČT24 na iPadu
Zdroj: ČT24

Krok 2: Chytrá televize

Nyní je na řadě další část strategie ČT. „Budoucnost je v chytrých televizorech, a proto se Česká televize hybridní televizi intenzivně věnuje. Už příští rok spustíme nový teletext, který nabídne kvalitnější ztvárnění informací a hlavně nové služby, obrázky a lidé budou mít v televizi celkově daleko víc informací,“ avizuje Fridrich s tím, že ideálně diváci nebudou odcházet pro informace od televize k internetu.

Dalším krokem, který ČT zvažuje, je spuštění nového dětského kanálu nebo velkého archivu. To je však závislé nejen na finanční náročnosti, ale také na možnosti šíření. Pokud by totiž nový kanál neměl běžet pouze přes satelit a kabelové sítě, musí být pro něj dostatečné místo v multiplexu.