Obyčejný chlorid sodný dokáže výrazně zvýšit kapacitu pevných disků

Singapur - Bežnou funkci soli při přípravě jídla počítačoví experti ze Singapuru povýšili na technologickou vymoženost. S pomocí chloridu sodného se jim totiž podařilo zvýšit kapacitu počítačových pevných disků až na šestinásobek.

Také materiáloví a počítačoví experti v Singapuru potvrzují, že je sůl nad zlato. Zjistili totiž, že pokud při výrobě paměťových ploten pevných disků namočí polotovar do solného roztoku, přeskupí se nanostruktura disku zajímavým způsobem a jeho kapacita se několikanásobně zvýší. 

Joel Jang, Institut materiálového výzkumu, Singapurská univerzita

„Význam nanostruktur bychom mohli popsat tak, jako kdybyste se snažili poskládat tisíc pingpongových míčků do nádoby. Musíte je sestavit do přesně zvolených pozic. Když to uděláte správně, vejde se vám jich do daného prostoru mnohem víc.“ 

Na snímcích pořízených elektronovou litografií je jasně vidět, že disky máčené v solném roztoku mají strukturu výrazně lépe uspořádanou. Díky tomu se prostor potřebný pro zapsání každého bitu zmenšil téměř šestinásobně, a uvolnil tak místo pro další data. 

Než však bude možné pořídit si disky s výrazně vyšší kapacitou, uběhne nejspíše ještě pár let. „Jedním z problémů je převést to, co jsme předvedli v laboratoři, na celý disk. A to vyžaduje spolehlivou a levnou metodu. Elektronová litografie je skvělá pro výrobu prototypů a demonstrace procesů. Ale pro průmyslové využití bude potřeba vyvinout úplně novou technologii,“ vysvětluje Joel Jang z Institutu materiálového výzkumu Singapurské univerzity. 

Elektronová litografie totiž na podklad podobný filmu kreslí mikroskopické šablony pro nanotechnologické návrhy. Původně byla vyvinuta pro výrobu integrovaných obvodů. Před výzkumníky navíc leží i další úkol. Stále netuší, proč roztok chloridu sodného způsobuje přeskupení struktury disku. 

Přesný mechanismus chloridu sodného při změně struktur není znám 

„Skutečně nevíme. Vyzkoušeli jsme i spoustu jiných solí, jako bromid sodný, jodid sodný nebo fluorid sodný, ale sůl měla nejlepší výsledky. Možná díky pohyblivosti jednotlivých iontů měl chlorid sodný přesně ty parametry, které jsme potřebovali,“ dodává Jang. 

Sůl zvýší paměť pevných disků (zdroj: ČT24)

Jang je ale přesvědčený, že disky se zdvojnásobenou nebo ztrojnásobenou kapacitou díky jeho solnému roztoku by se mohly začít prodávat už během několika málo let. Než se ale zdokonalí technologie natolik, že se do prodeje dostanou i šestinásobně větší disky, to podle něj bude trvat ještě o mnohem delší dobu.