Havlova smrt zaplavila sociální sítě

Praha – Anglická zkratka R.I.P. (Rest in peace – Odpočívej v pokoji), virtuální svíčky i speciální stránky. Lidé se o smrti Václava Havla dozvídají také přes sociální sítě. Své profily na webech Facebook a Twitter využívají k uctění památky prvního polistopadového prezidenta. Někteří citují z jeho děl, další se svolávají na Václavské náměstí nebo Národní třídu.

Úmrtí Václava Havla otřáslo celým světem i na internetu. Osobní profily na Facebooku, ale i sociální síti Google+ nebo na Twitteru zaplavují Havlovy fotografie, videa či koláže, citáty z jeho děl, ale i poděkování či kondolence. Někteří si dokonce dávají Havlovu fotku místo své „profilovky“. Další lidé, například na Havlově facebookovém profilu, popř. stránce zpravodajské stanice ČT24, sdílejí články z internetových serverů nebo vzpomínají na společné setkání s jednou z nejvýznamnějších osobností posledních několika dekád.

Reakce na sociálních sítích

Jindřich Osvald
Odešel jeden z největších Čechů této doby.

Pavel Princ
ZEMŘEL ČLOVĚK

Tomáš Krhounek
Václav Havel pro mě byl, je a vždy bude filozof, státník, osobnost a člověk velikosti T. G. Masaryka.

Sherman Dorn
Rest in peace, Vaclav Havel.

Mnoho dalších se pomocí sociálních sítí svolává k uctění Havlovy památky ve všech koutech České republiky. Už od poledne je živo u památníku na Národní třídě, kde lidé v zástupech zapalují svíčky.

R.I.P Václav Havel

Hash-tagy na Twitteru (#Havel)

Další se pak schází třeba na Václavském náměstí nebo na Pražském hradě, kde budou od zítřka pro veřejnost připraveny kondolenční knihy. Svíčky plápolají i na Hrádečku, kde na své chalupě Havel skonal. Ti, kteří přijít nemohou, zapalují svíčky alespoň virtuálně prostřednictvím Facebooku.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Někteří lidé také píší na sítích o Václavu Havlovi jako o Ferdinandu Vaňkovi. Je to čistě symbolické. Právě Vaněk byl totiž Havlovým alter-egem a postavou v divadelní hře Audience.

Nejen sociálním sítím dominuje Havlovo úmrtí. Některé světové zpravodajské weby kvůli tomu změnily svůj klasický layout homepage, které vévodí Havlova černobílá fotografie v nestandardních webových formátech s datem jeho narození a úmrtí. Příkladem je třeba stránka polské zpravodajské televizní stanice TVN24. Na Havlův oficiální web pak byla umístěna smuteční fotka.