Fridrich: Česká televize přehledná, filmová, veřejnoprávní

Praha – Jaké bude programové schéma České televize v roce 2012? Především přehlednější, říká Milan Fridrich, ředitel programových okruhů a výkonný ředitel ČT1. Je naprosto klíčové, aby diváci přesně věděli, jaké pořady půjdou v hlavním vysílacím čase, jaké cykly budeme dávat pravidelně v určitý čas, vysvětluje Fridrich, který byl hostem Hyde Parku ČT24. ČT chystá nové seriály – jak akviziční z produkce placené televize HBO, tak vlastní. „Vyvíjíme seriál o babyboomu, rodinný seriál český, který by měl být vysílán na ČT1 od podzimu,“ uvedl Fridrich.

Například Večerníček se přesune na ČT2 a bude mu předcházet dvouhodinový blok pořadů pro děti. Na Jedničce skončilo Dobré ráno. Namísto něj je Studio 6, které se vysílá zároveň i na ČT24. Díky tomuto přesunu je ale nyní Česká televize schopna vytvořit vlastní kvalitní odpolední vysílání zaměřené na hobby a kulturní akce. „Po ránu jsme šli cestou BBC, která má také jenom jedno, zpravodajské ráno,“ připomíná Fridrich. Na jaře diváky dále čeká nová podoba Událostí, hlavní zpravodajské relace.

Veřejnoprávní reality show

Česká televize letos nabídne více kvalitních filmů a seriálů, například Panství Downton z produkce BBC nebo Kennedyové. „Rozhodli jsme se nakoupit seriál Impérium - Mafie v Atlantic City, nakoupili jsme seriál Borgiové, vyvíjíme rodinný český seriál o baby-boomu, který by měl být vysílán na ČT1 od podzimu. Ve hře jsou nové soutěže, nové reality show,“ vypočítává novinky v České televizi Fridrich.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Divák ČT se přitom může těšit na jiné pojetí reality show, než na jaké je zvyklý z komerčních televizí. „Pod pojmem reality show jsou zpracovávány věci z lékařství, věci týkající se vzdělání nebo charity,“ vysvětluje veřejnoprávní pojetí ředitel programových okruhů.

Výrazných změn k lepšímu se dočkali milovníci kvalitní kinematografie. Již například odstartoval projekt Velikáni filmu: každé pondělí a pátek pět minut před devátou začíná na Dvojce film od světového režiséra. Jenom v lednu tak diváci zhlédnou klíčová díla od Federica Felliniho, Alfreda Hitchcocka, Jean-Luca Godarda či Franca Zeffirelliho. Chybět nebude ani český mistr František Vláčil.

Dva dominantní pilíře: dokument a film

Tím změny týkající se filmové tvorby nekončí. „Filmové kluby, které byly často v noci, budou začínat v deset hodin večer,“ uvedl Fridrich. Večer na ČT2 bude tedy postaven na dvou na dvou dominantních pilířích. „Na dokumentech, kdy sedm dní v týdnu od osmi hodin večer máme dokumentární tvorbu jak zahraniční, tak českou, a na filmech,“ načrtává programové schéma Dvojky Fridrich.

„Zachovávají si veřejnoprávní duch, kdybych to řekl vznešeně,“ zdůrazňuje Milan Fridrich, že přes všechny změny zůstanou pořady ČT především službou. „Česká televize je největším výrobcem původní české tvorby, a to jak dramatické, seriálové, tak samozřejmě i publicistické.“

Rok 2012 bude výrazný i ve sportovním světě. ČT4 bude vysílat mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy ve fotbale i londýnské olympijské hry. „Myslím si, že bude mít právem velikou diváckou pozornost,“ usmívá se Milan Fridrich.

Saturday Night Live? StarDance!

Připravují se i nové zábavní formáty. „Řekl bych, že je to něco podobného jako Saturday Night Live nebo show tohoto typu, které jsou zavedené, obsahují kvalitní zábavu a mají v sobě jak estrádní prvky, tak prvky poznání a vzdělání,“ uvedl Fridrich, který dále prozradil příjemnou novinku pro fanoušky StarDance. „Bude na podzim. Prozradím to dopředu, protože to patří mezi velmi elegantní a špičkové programy, které vyprodukovala BBC a na které jsem hrdý, že je Česká televize může mít.“