RRTV vydala Primě osvědčení o zániku platnosti licence Primy

Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala společnosti FTV Prima osvědčení o zániku platnosti licence Primy, kterou od ledna nahradila stanicí Prima family. FTV Prima se tím vyhnula povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mj. s Regionální televizní agenturou (RTA), jež kvůli tomu prozatím ukončila vysílání. RTA s postupem FTV Prima nesouhlasí a se svými stížnostmi se již obrátila na RRTV, ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podle rady nelze odhlédnout od skutečnosti, že v prostředí digitálního vysílání již neexistují překážky v podobě omezeného počtu kmitočtů pro televizní vysílání. „Provozovatelé regionálního vysílání tudíž mohou vysílat samostatně, na základě svých stávajících licencí, a to po provedení příslušné změny licenčních podmínek, jak již učinili někteří provozovatelé regionálního vysílání na sdílených kmitočtech,“ uvedla RRTV.

Reakce ředitele RTA Pavla Zuny

„Považujeme to za katastrofálně špatné rozhodnutí. Nevidíme jediný důvod k tomu, proč když Prima vyměňuje licenci, máme být odsouváni do nějakých méně výhodných multiplexů. Majitelé budou vzniklou škodu nárokovat a tím, že je to rozhodnutí státního orgánu, se otevírá možnost nárokovat to na státu.“

Na společných frekvencích s Primou vysílala v loňském roce také regionální studia R1, mezi něž patří TV ZAK, Genus, TV Vysočina, TV Lyra a TV Morava. Z nich začala jako první samostatně vysílat ve třetím digitálním multiplexu regionální TV ZAK v Plzeňském a Karlovarském kraji. Od února zahájí své vysílání také severočeský Genus. Olomoucká TV Morava bude od začátku února nově vysílat své pořady R1 Morava na Prima Love z vysílače Praděd. V současné době tak z regionálních vysilatelů vedle RTA nevysílá také TV Lyra a TV Vysočina.