Neff: Největším nebezpečím pro internet je stát

Praha – Největším současným nebezpečím pro internet je stát. Tvrdí to Ondřej Neff, blogger a vydavatel prvního českého webového deníku Neviditelný pes. Stát se prý o internet nijak nezasloužil, ale nyní se pokouší ho omezovat. „Máme být velmi obezřetní k tomu, co dělají páni zákonodárci a výkonné orgány,“ říká Neff, který byl jedním z hostů pořadu Hyde Park ČT24 při příležitosti výročí připojení Česka k internetu.

Internet rostl zespodu

Neffův názor podporují také další hosté Hyde Parku ČT24. „Doteď internet rostl zespodu,“ zdůrazňuje Jan Gruntorád, ředitel Cesnetu. „Teď jsou snahy do toho zasahovat. Také se kloním k tomu, že nevhodné zásahy vlád můžou negativně ovlivnit rozvoj internetu.“ Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznamu, říká jasně: „Nejlepší regulace je žádná regulace.“

Internet má podle Ondřeje Neffa dostatečnou vnitřní samoregulaci a vnější ochranu nepotřebuje. Politici mají ale vlastní důvody, proč chtějí web regulovat. „Jednak je to obava, že se jim veřejnost dívá pod prsty,“ uvažuje Neff. „Druhá věc jsou lobbistické tlaky – tady je obrovský prostor proniknout ke státnímu penězovodu.“

Příkladem jsou třeba snahy o ochranu autorských práv. „Ve skutečnosti o žádnou ochranu autorských práv nejde, protože nejde o autory, ale o velké korporace, které z toho mají peníze. Režiséři a herci z toho nebudou mít nikdy nic,“ myslí si Neff.

Limity jsou v lidech

Luděk Motyčka, ředitel marketingu českého Googlu, za další riziko pro dnešní web považuje nedostatečnou infrastrukturu. „V Čechách jsme na tom relativně dobře, přes 60 procent lidí má přístup k internetu,“ informuje.

Existují však země, kde je přístup k internetu diametrálně odlišný a web zůstává dosažitelný pouze pro úzkou skupinu občanů. Některé státy jsou na tom naopak výrazně lépe než Česko, například ve Skandinávii má přístup k webu 90 procent obyvatel, připomíná Motyčka.

Podle Ondřeje Neffa je rozvoj infrastruktury internetu limitován chutí uživatelů. „Limity jsou v lidech, protože nikdy nebyly počítače tak levné jako dneska,“ říká. Také připojení na web je podle Neffa cenově velmi dostupné. „Ve srovnání s výdaji za cigarety nebo pivo je to zanedbatelná položka.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle Jana Gruntoráda se ekonomická náročnost připojení za poslední dvě desetiletí změnila zásadně. „V roce 1992 nás měsíční připojení přišlo na 174 tisíc korun, přičemž průměrný plat se tehdy pohyboval kolem čtyř tisíc korun,“ uvedl. V současnosti vyjde připojení o rychlosti deset Mbit/s na méně než 500 korun za měsíc a průměrná hrubá mzda je přes 24 tisíc korun.

První bylo výpočetní centrum ČVUT

Rychlost připojení Česka do celosvětové internetové sítě se během 20 let zvýšila řádově milionkrát. Zatímco v roce 1992 mělo historicky první připojení československé federace rychlost 19,2 kbit/s, v současnosti je akademická síť Cesnet2 připojena linkami deset Gbit/s a je připravena i na přenosy o rychlosti 100 Gbit/s.

Prvním připojeným subjektem ČSFR bylo výpočetní centrum ČVUT v Praze a první připojený sálový počítač IBM měl hmotnost několik tun. O rok později zahájila provoz páteřní celorepubliková akademická internetová síť Cesnet.

Zatímco v první polovině 90. let minulého století bylo připojení k webu záležitostí akademického sektoru, nyní čítá tuzemská internetová populace 6,3 milionu lidí. Za poslední rok se rozšířila o zhruba 300 tisíc Čechů.

Web jako komerční nástroj

Typickými internetovými službami byly před 20 lety elektronická pošta, přenosy souborů po FTP a vzdálené přihlášení Telnetem. I v současnosti slouží internet hlavně ke komunikaci, elektronickou poštu doplnily sociální sítě, čtyři pětiny připojených Čechů na internetu hledají informace o zboží a službách a tři čtvrtiny sledují on-line zprávy. Třetina tuzemských uživatelů na internetu sleduje videa a více než čtvrtina lidí podle ČSÚ na internetu nakupuje.

Web začal fungovat jako komerční nástroj na konci 90. let. Loni utratili Češi v internetových obchodech rekordních 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy více než v roce 2010.

V souvislosti s výročím 20 let internetu v Česku zahájila společnost Google celoroční program „Google pro českou společnost 2012“. Ten má prostřednictvím nových technologií podpořit aktivity, které přispívají k místním inovacím, rozvoji vzdělávání a podpoře i uchování české kultury a umění. Důležitou součástí bude i podpora aktivit českých měst a neziskového sektoru prostřednictvím grantů.