Nový šéf programu ČRo chce původní tvorbu a další stanici

Praha - Nový náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo) pro program a vysílání Jan Menger pokládá za své priority podporu kvalitní původní tvorby a vyprofilování programových okruhů ČRo. Chce se také zaměřit na novou stanici. Menger to dnes řekl na zasedání Rady ČRo, která jeho jmenování do funkce schválila.

Menger byl dosud ředitelem středočeské regionální stanice Českého rozhlasu Region. Do nové funkce ho jmenoval generální ředitel ČRo Peter Duhan. Menger se funkce ujme v březnu, agendu přebere právě od Duhana, který zatím řídil program sám.

„Mám jasnou představu o tom, jak by měla moje práce vypadat. Jde o stanovení charakteru jednotlivých stanic, jejich dramaturgie nebo programové priority,“ řekl Menger. „Mezi nejdůležitější úkoly patří zřízení center výroby, zpravodajství a vysílání. Zásadní bude také nová stanice mluveného slova,“ dodal s tím, že by se připravované změny měly projevit v programu ČRo v roce 2013.

Rada ČRo dále schválila, že novým ředitelem Českého rozhlasu Region bude po Mengerovi od března Pavel Kozler. Ten byl dosud v ČRo Region zástupcem šéfredaktora.

Zvolením Mengera do funkce náměstka ČRo pro program a vysílání je posledním personálním obsazením vrcholného managementu ČRo po provozním řediteli Oldřichu Šestákovi, řediteli strategie René Zavoralovi a personálním šéfovi Marianu Ferenčíkovi.

Na dnešním zasedání rady se také rozloučila její předsedkyně Dana Jaklová, které v polovině března skončí mandát. Jaklová byla členkou rady od roku 2006 a v roce 2010 se stala její předsedkyní. Mandát do 15. března má také Petr Šafařík, který ve funkci radního nahradil v roce 2011 zesnulého Ladislava Jíšu, a to na dobu do konce jeho mandátu. Rada tak bude zasedat v neúplném složení.