Když TV, tak OLED tenkou jako okenní tabulka s 3D funkcí a wifi

Praha - Výrobci televizí zrychlují tempo ve vývoji a zatímco souboj klasické obrazovky s LCD trval 27 let, nové LED displeje předběhly své předchůdce za pouhou pětiletku. Nahrávají tomu i stále klesající ceny. Navíc jen plochá obrazovka už mnohým nestačí. Televize teď podle obchodníků prodávají hlavně funkce, ale i to, že jejich ceny spadly během jednoho roku o pětinu.

„Loňský rok byl zlomový, protože podsvícené LED televize předběhly v prodejích klasická LCD,“ říká ředitel Mall.cz Marek Liška. Náročnější jsou i zákazníci. „Určitě chceme připojení wifi a všechno dohromady,“ říká Kristýna, která se přistěhovala do Prahy a do nového bytu hledá i novou televizi. 

Nejnovější technologie jsou ale zatím drahé. Třeba patnáctipalcová televize s nejnovějším OLED displejem vyjde skoro na dvacet tisíc, tedy stejně jako dvakrát větší LED televize s 3D obrazem a wifi. 

„Když televize stojí třeba sto tisíc, tak se lidi chodí jenom dívat a prodá se jich málo. Nejprodávanější jsou úhlopříčky kolem 32 palců,“ dodává vedoucí prodejny Datart Alena Polatová. „Očekáváme, že 3D televize se stanou běžnou domácí výbavou tak do tří let,“ uvádí mluvčí LG Electronics Martin Malý. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Navíc vývoj displejů a nových funkcí jde pořád dál. „Vyvíjíme průsvitný displej, který by mohl být třeba i v okenní tabulce. Fungoval by jako digitální závěs, a zároveň obrazovka,“ přiblížil ředitel divize TV firmy Samsung Boo-Keun Yoon. 

ČT nabídne chytrý teletext

Dnešní televize přitom už nyní mohou díky svým funkcím nahradit domácí počítače. Televizní ovladač se tak stává mnohem mocnější zbraní. A na nástup chytrých přístrojů se chystá i Česká televize. Nový teletext bude podobný internetu a rozjet by se měl do léta. „V budoucnu by divák šel přes červené tlačítko na startovací lištu, kde by měl ČT menu hybridních aplikací,“ vysvětlil ředitel teletextu České televize Jan Zeman. Právě na hybridní technologii sází televize po celé Evropě. Díky internetu totiž umožňují třeba jednoduché propojení programového průvodce s vysílacím archivem.