Z kolegia ředitele ČT odešel režisér Svoboda

Praha – Režisér Jiří Svoboda opustil funkci člena kolegia generálního ředitele České televize. Uvedl, že nemůže nadále spojovat své jméno se současným vývojem ČT. Pokládá jej za neslučitelný s představami, které má o veřejnoprávní kulturní instituci. Podle Svobody byl zaveden „tuhý centralismus v řízení“ a o vlastní tvorbě televize rozhoduje „neprůhledný systém hodnotitelů“. Generální ředitel ČT Petr Dvořák Svobodův názor nesdílí, jako tvůrce si ho ale i nadále váží a jeho rozpracované projekty v rámci České televize hodlá ve výrobě podpořit.

„Zdůrazňuji, že se vyjadřuji výhradně k oblasti hrané tvorby, procesu její iniciace a řízení, kde se cítím být kompetentní,“ sdělil Svoboda. Návrat k systému tvůrčích skupin, jak působily za bývalého ředitele ČT Iva Mathé, se podle něj stal jen fikcí.

Zároveň upozornil, že personální obsazení funkcí takzvaných kreativních producentů nenaplnilo očekávání, že se bude jednat o nesporné umělecko-kritické autority. „Zejména pak v případech, kdy jde o lidi dlouhá léta pracující v komerční televizi na pořadech intelektuálně i esteticky pokleslých, se nabízí předpoklad, že ČT bude uvažovat o natáčení sitcomů, soap (mýdlových) oper a nekonečných seriálů, které jsou doménou komerčních televizí,“ upozornil Svoboda.

„Je mi líto, že Jiří Svoboda odsoudil a znevážil výběr nových šéfů tvůrčích producentských skupin a nedal jim tak ani šanci, aby představili a začali prezentovat své vize o směřování České televize v oblasti vlastní tvorby, na základě kterých byli do svých pozic vybráni,“ komentoval Svobodův krok ředitel Dvořák.

ČT minulý týden vybrala 14 nových vedoucích tvůrčích producentských skupin. Funkce se mají ujmout k 1. dubnu. Patří k nim například Jan Štern nebo Daniel Tuček. O vítězích rozhodovaly hodnotící komise složené z lidí z ČT a nezávislých odborníků. „Nemám sebemenší pochybnosti o tom, že výběrové řízení proběhlo standardně a transparentně a že jsme vybrali ty správné lidi. Stejně tak si stojím za tím, že systém producentských center je tím jediným správným a že jedině tak mohou vznikat opravdu kvalitní věci,“ prohlásil člen hodnotící komise hrané tvorby Čestmír Kopecký. Publicistka Ljuba Václavová, která byla v komisi k dokumentu a publicistice, kroku režiséra Svobody nerozumí. Výběrové řízení podle ní proběhlo transparentně a nové vedení je naopak z hlediska komunikace s profesními organizacemi velmi otevřené.  

Česká televize
Zdroj: ČT24

Jako scenárista a režisér je Svoboda podepsán například pod filmy jako Sametoví vrazi, Zánik samoty Berhof nebo psychologické drama Skalpel, prosím!. Je bývalý poslanec Federálního shromáždění a bývalý předseda KSČM.

Dvořák sestavil kolegium, se kterým diskutuje o strategii rozvoje ČT, letos v lednu. Jeho členy jsou bývalý ředitel televize Ivo Mathé, někdejší programový ředitel ČT Jiří Pittermann, politický komentátor Jefim Fištejn a mediální analytik Milan Šmíd.