Digitální svět víry

Washington - O Velikonocích papež Benedikt XVI. varoval před moderními výdobytky, které podle něj nerozlišují dobro a zlo. Moderní technologie si ale už pronikly do většiny církví, římskokatolickou nevyjímaje. Internet se stal užitečným nástrojem, který propojuje věřící s duchovními vůdci. Svůj účet na twitteru má Papež Benedikt XVI., stejně jako Dalajlama.

Americké církve proměnila už televize a takzvaní teleevangelisté, nyní štafetu přebírají živé přenosy a mobilní aplikace.

Mezi první průkopníky moderních technologií patřil i adventistický sbor ve Washingtonu, a jak říká její představitel Derek Watts, původně byly důvody zavedení nových technologií čistě praktické: „Původně jsme jen chtěli mít nástroj pro nemocné a ty, co jsou doma, který by jim umožnil sledovat, co se děje. Netušili jsme, že se pomocí Googlu, klíčových slov a podobných věcí tak rozrosteme.“ Washingtonský adventistický sbor má dnes následovníky v Kanadě, Indii nebo dokonce africké Ugandě.  Na druhou stranu nejsou moderní technologie pozitivně přijímány všemi věřícími. „Církve mají problém s tím, že lidé chtějí své staré náboženství, ve kterém jsou zvyklí dělat věci určitým způsobem. Internet byl potlačovaný jako ďábelský,“ uvedl Wats.

Církev v digitálním prostoru (zdroj: ČT24)

Mobilní zařízení jsou příležitostí, jak zaujmout mladou generaci. Existuje internetová verze bible, smartphone našel své místo také uprostřed tradiční katolické bohoslužby. Věřící si můžou pořídit například nový anglický překlad latinské mše.

Ani další velká náboženství nezůstávají pozadu. Nové aplikace mohou výrazně usnadnit život třeba ortodoxním židům. Judaismus oplývá řadou každodenních povinností a mobilní aplikace například napoví, jaké z šesti různých požehnání má věřící pronést před určitým typem jídla.  Židé mají také striktní zákaz míchat maso a mléko. Jiný program v jejich mobilním telefonu dokáže spočítat, jak dlouho trvá, než člověk stráví jedno, aby si mohl dát druhé.

Církev na internetu v České republice

Své internetové stránky má nejen křesťanská mládež, k dispozici je i český překlad internetové verze bible, přehled bohoslužeb v regionech, nebo knihovna křesťanské literatury.

Digitální svět víry skrývá i svá úskalí. Sebelepší technologie nedokáže nahradit společenství věřících. Odborníci předpokládají odliv věřících od tradičního organizovaného náboženství a přechod k individuální víře.