Počítače bude brzy možné ovládat očima

Stockholm - Možnost ovládat počítač pomocí očí nebo hlasových povelů známe zatím spíše ze sci-fi filmů. Už dnes ale některé firmy pracují na zavedení těchto technologií do praxe. Zrakové ovládání počítačů bylo až doposud zmiňováno hlavně v souvislosti s pomocí handicapovaným. Švédská firma Tobii teď ale tvrdí, že už pokročila natolik, že je schopná zrakové ovládání montovat do sériově vyráběných počítačů. K ovládání zrakem navíc chtějí přidat i možnost hlasových povelů a kombinovat je podle způsobu využití.

Praktické využití ovládání zrakem je třeba psaní bez klávesnice za podmínek, že má člověk něčím zaměstnané ruce. Už teď pracuje švédská firma na využití svých technologií v brýlích nebo v automobilech, kde by mohl systém vyhodnocovat, jestli řidič věnuje pozornost vozovce, nebo dokonce neusíná za volantem.

Ovládání očima je jednoduché, jen potřebujete vytrénovat oční svaly

Při ovládání očima počítač přesně sleduje, kam se jeho uživatel dívá. To úplně změní počítačová rozhraní a počítače budou moci člověku vycházet více vstříc, mohou například automaticky posouvat a listovat dokumenty. „Zatím se lidé museli učit komunikovat s počítačem. Teď se počítače můžou začít učit, jak komunikovat s námi,“ pojmenoval zásadní změnu v užívání počítačů Henrik Eskilsson, spoluzakladatel firmy Tobii.

Zrakové ovládání počítačů (zdroj: ČT24)

Samozřejmě jsou se zavedením nové technologie spojené i některé problémy a lidé se budou muset naučit zrakové ovládání používat. „Stejně jako vše ostatní i tohle chce trénink. Hodně používáte oční svaly, takže ze začátku můžete cítit jejich únavu, ale není to tak těžké,“ uvedl při předvádění nové technologie školitel firmy Tobii David Henderek.

Technologie jdou stále dopředu

Do společnosti Tobii nalila kapitál i počítačová firma Intel. Požaduje za to nový, kompaktní hadrware, který by se dal zabudovat přímo do počítačů. Na takovém přístroji švédská společnost pracuje už roky. Původně se snažila zpřístupnit počítače handicapovaným, ovšem v té době jejich zařízení vážila několik kilo, dnes už se ale zařízení výrazně zmenšilo.

John Elvesjo, spoluzakladatel společnosti Tobii prorokuje této technologii velkou budoucnost: „Tohle všechno je zatím jen zlomek možností, jak tuto technologii využít. Zanedlouho bude v každém autě a každém počítači.“