Sbírka Pomozte dětem vynesla přes 12 milionů korun

Praha - Čtrnáctý ročník sbírky Pomozte dětem na podporu znevýhodněných a ohrožených dětí vynesl 12 milionů korun. Charitativní akci, jejímž symbolem je žluté kuře s červenobílým záchranným kruhem, pořádá Česká televize spolu s Nadací rozvoje občanské společnosti. Výtěžek se rozdělí ve výběrovém řízení - jednotlivci mohou dostat až 35 tisíc korun a organizace až 350 tisíc.

„Výtěžek sbírky bude použit na projekty pro děti, které mají nějaký zdravotní nebo sociální handicap, nebo se ocitají v nějaké životní krizi, nebo špatné rodinné situaci a potřebují okamžitou pomoc,“ uvedla ředitelka nadace Hana Šilhánová.   

Na kontě čtrnáctého ročníku sbírky, který vyvrcholil velikonočním vysíláním v ČT, skončilo přes 12 milionů korun, z toho víc než 3,22 milionu poskytli dárci a asi 3,91 milionu sponzoři a partneři. Další skoro dva miliony vynesly benefiční akce a necelé tři miliony poslali dárci pomocí DMS zpráv. O peníze pro nemocné či jinak znevýhodněné děti je nyní možné žádat. Uzávěrka žádostí o podporu pro individuální projekty je 15. června, pro programy neziskových organizací pak 29. června. Bližší informace je možné získat na stránkách www.pomoztedetem.cz.

Letos suma poprvé výrazně klesla

Za 13 předcházejících ročníků se dohromady vybralo asi 166 milionů korun. Rekordní výtěžek zaznamenali pořadatelé před dvěma lety, kdy se podařilo získat přes 19 milionů. Od roku 2006 vybrané částky překračovaly vždy 15 milionů, v letošním 14. ročníku poprvé po letech suma výrazněji klesla. 

Důvodem může podle ředitelky nadace být nejen krize a s ní spojená menší ochota lidí darovat peníze. „Také nám samozřejmě roste konkurence, a to nejenom ve sbírkových a charitativních akcích. Dnes se prostřednictvím SMS zprávy hlasuje o všech možných soutěžích a názorech, takže je to už určitá devalvace,“ míní Šilhánová.

Sbírka Pomozte dětem nekončí, začal už její 15. ročník. V poslední školní den bude maskot sbírky předávat prvňáčkům v některých školách vysvědčení, první víkend po prázdninách nadace chystá program pro rodiny s dětmi a 9. listopadu se koná charitativní čtecí maraton. Dál je možné posílat textové zprávy ve tvaru DMS KURE na číslo 87777. Dárce to bude stát 30 korun, z toho 27 poputuje do sbírky.