Česká televize začne vysílat nové Dobré ráno

Praha - Česká televize bude od pondělí 18. června nabízet na svém druhém programu nový živý pořad Dobré ráno. Vysílat se bude každý všední den od 5:59 do 8:30 a nahradí odpolední pořad Živě na Jedničce. Na rozdíl od předchozího formátu Dobrého rána na ČT1 bude nový pořad více zaměřený na regionální život, kulturu a vzdělávání. Živě na Jedničce vystřídají od 18. června prázdninově laděné pohádky a rodinné filmy.

Nové Dobré ráno nabídne divákovi přirozený rytmus programových půlhodin oddělených pravidelnými informacemi o počasí a stručnými zprávami. Samotným pilířem pořadu je jeho kulturní a vzdělávací akcent. Myšleno je i na děti, a tak se v pravidelném čase budou opět setkávat s oblíbeným Raníčkem. Pro větší interakci s diváky připravují tvůrci pořadu nové rubriky, například Ukaž se, což je krátké amatérsky natočené video z jejich vlastních domácností. Velký prostor dostane i dění v regionech. Kromě reportáží ve vysílání zazní tipy a pozvánky na pozoruhodné akce i do zajímavých míst.

Nové moderátorské tváře

Dobré ráno vstupuje od pondělka na obrazovky i s novou grafikou. Opouští model znělky s tvářemi moderátorů a přinese znělku současnější, dynamičtější a melodičtější. Stejně optimisticky laděné budou i předěly a znělky jednotlivých rubrik. Studio bude akcentovat svými barvami jednotný styl ČT. Základem vysílacího prostoru Dobrého rána se stanou vydařené dekorace Živě na Jedničce.

  • Ondřej Blaho a Lenny Trčková zdroj: ČT24
  • Zkouška s novými moderátory Dobrého rána zdroj: ČT Brno

S novým konceptem se částečně změní i moderátoři živého vysílání. Brněnské ráno bude nově moderovat Lenny Trčková, která dříve pracovala jako moderátorka v rádiích Frekvence 1, Fajn Radio, Expresradio nebo Radio Wave. Partnerem jí bude Ondřej Blaho, kterého diváci budou znát jako moderátora počasí v dřívějším Dobrém ránu, a předtím působil též jako moderátor v rádiu Kiss Hády. V Ostravě bude Dobré ráno moderovat Gabriela Lefenda střídavě s Petrem Rajchertem a Janem Součkem.

Milan Fridrich, ředitel programu ČT: „Česká televize od počátku letošního roku postupně nastavuje nové profily programů ČT1 a ČT2 a hledá nejoptimálnější podobu živého regionálního vysílání z Ostravy a Brna. Spolu s tím, jak ČT2 posiluje svůj vzdělávací a kulturní charakter, inovované Dobré ráno do něj dobře zapadá i z delší perspektivy vývoje druhého programu veřejnoprávní televize. Jednička bude naproti tomu od podzimu posilovat hlavně v oblasti zábavy, původní dramatické tvorby a investigativní publicistiky.“

Pořad navazuje na to nejlepší z původního formátu, ale s cílem začlenit ho do prostředí programu ČT2. Česká televize v tomto ohledu vyslyšela prosby mnoha diváků, kteří v odpoledním čase nebyli u obrazovek. Od pořadu Živě na jedničce se nové Dobré ráno odlišuje především svým tempem a potencinální skupinou diváků, která je v ranních hodinách podstatně širší. Po týdnu se ve vysílání budou tak jako doposud střídat brněnské a ostravské studio.

Odpolední živé vysílání na ČT1 nahradí pohádky

Odpolední vysílání na ČT1 se od 18. června naladí na předprázdninové letní období a přinese především pohádky, rodinné filmy a zábavné pořady. Každý všední den od 14:00 mohou malí diváci sledovat pohádkový příběh, jako například Komu straší ve věži, O statečné princezně Janě, Jak Jaromil ke štěstí přišel nebo seriál Výpravy za českými čerty.