ČT podepsala dohodu o podpoře českého filmu

Karlovy Vary - Zástupci České televize podepsali na karlovarském filmovém festivalu s energetickou společností RWE, barrandovským studiem a jejich filmovou nadací rámcovou dohodu o podpoře českého filmu. Koordinovat aktivity budou od roku 2013, dohoda jim umožní společně realizovat koprodukční filmové projekty a marketingové aktivity, podporovat studentskou tvorbu a využívat nadací oceněné scénáře.

„Než abychom se snažili vytvářet jakousi konkurenci této aktivitě, tak jsme si řekli, že pro všechny zúčastněné strany bude lepší, když spojíme síly a pokusíme se společně to, co vykazuje dobré výsledky, případně posunout ještě o krůček dál,“ řekl k tomu šéf ČT Petr Dvořák. 

Propojí se přitom odborné, technické a finančního zázemí všech subjektů, což zvýší efektivitu a účelnost vynakládaných prostředků na podporu domácí tvorby. Spolupráce se neomezí jen na filmovou a dokumentární tvorbu. Česká televize i RWE jsou partnery Letní filmové školy Uherské Hradiště. I s barrandovským studiem se potkávají na FAMU a při většině významných projektů v podpoře audiovizuální tvorby. "Spolupráce s Českou televizí rozšíří dosavadní možnosti realizace oceněných scénářů, uvedl obchodní ředitel společnosti Barrandov Studio Petr Tichý.

Především témata spojená s reflexí současné české společnosti se objevila v prvním letošním kole výběrového řízení nadace RWE & Barrandov Studio v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů. Mezi šesti oceněnými jsou začínající tvůrci i profesionálové. Režiséra Jana Němce nadace ocenila podruhé. Právě on nyní získal za scénář k hororovému snímku Absinth nejvyšší částku 150 000 korun. Od roku 2006 rozdala nadace autorům přes 5,5 milionu korun.

Podle předsedy správní rady nadace Martina Chalupského je vybírali z jedenašedesáti příspěvků 59 žadatelů. „Posuzovali jsme 27 scénářů celovečerních hraných filmů a 34 námětů či filmových povídek,“ uvedl.

Němcův Absinth byl inspirován dílem Ladislava Klímy. Podle předsedy výboru nadace Iva Mathé jeho scénář zpracováním, úplností a invenčním nábojem výrazně převyšoval většinu zatím hodnocených textů. „Měl by to být klasický kostýmní horor ze začátku minulého století, který bude stát kolem 25 milionů korun. Bude o lásce, nenávisti, opojení a halucinacích,“ řekl Němec ke svému scénáři.

Úspěšnou činnost filmové nadace doložila na karlovarském festivalu projekce mnoha cenami ověnčeného snímku Poupata Zdeňka Jiráského. Letos bude mít premiéru i další oceněný projekt - televizní film Lehká jako dech scenáristky Anny Mikulkové v režii Víta Olmera. Příběh o dívce bojující s mentální anorexií se objeví na obrazovkách České televize na přelomu roku.