Diváci vyhledávají ve vysílání ČT jak seriály, tak zpravodajství

Léto na obrazovce České televize přináší návraty k televizní klasice i ohlédnutí za úspěšnými pořady. A diváci je na programech ČT1 a ČT2 vyhledávají, baví se u nich i relaxují. Stejnou měrou je ovšem i v době prázdnin a dovolených zajímá aktuální dění především na naší politické scéně a jako zdroj informací stále častěji vyhledávají zpravodajský kanál ČT24. Ve středu dosáhl zpravodajský kanál České televize téměř deseti procent, což byl druhý nejvyšší podíl na sledovanosti letošního roku.

Letní programová nabídka České televize s oblíbenými pořady a seriály pro celou rodinu si získává čím dál vyšší přízeň svých diváků. V minulém týdnu k obrazovkám přilákali opět nejvíce diváků oblíbený seriál Chalupáři: Sokové Evžen Huml (Jiří Sovák) a Bohouš Císař (Josef Kemr) soupeřili o přízeň Dáši Fuchsové (Jiřiny Bohdalové) před zraky 1 milionu 192 tisíc dospělých diváků (sledovanost 13,6 % při podílu na publiku 31,53 %). Milionovou sledovanost zaznamenalo i páteční reprízové vydání talk show Karla Šípa Všechnopárty – setkání s potomky slavných herců Petrem Štěpánkem, Terezou Brodskou a Ondřejem Brzobohatým si v pátek nenechalo ujít v průměru 1 milion 115 tisíc diváků (sledovanost 12,7 % při podílu na publiku 35,93 %). Velký úspěch měla u diváků České televize také repríza narozeninového koncertu Karel Gott 70. První a druhou část koncertu v úterý 10.7. av sobotu 14. 7. v průměru vidělo 935 tisíc dospělých diváků (sledovanost 10,6 % při podílu na publiku 32,92 %). I díky těmto pořadům dosáhla ČT1 nejlepšího týdenního podílu v celodenním vysílání v letošním roce.

Na ČT2 se výrazně blýskl čtvrteční záznam představení Divadla Járy Cimrmana Švestka, který zhlédlo 299 tisíc dospělých diváků (rating 3,4 % při podílu 9,75 %). Svou nezastupitelnou roli potvrdila Česká televize v uplynulém týdnu, nabitém společensky důležitými událostmi, i v oblasti zpravodajství. Především kvůli středečnímu jednání o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání vyhledalo vysílání ČT24 rekordní množství diváků – průměrný celodenní podíl na sledovanosti ČT24 byl 9,70 % diváků starších 15 let, což je druhý nejlepší výkon v roce 2012. Vysoký divácký zájem zaznamenalo také jednání sněmovního výboru pro bezpečnost k telefonátům Miroslava Kalouska. Jeden a půlhodinový přenos sledovalo 256 tisíc dospělých diváků (sledovanost 2,9 % při podílu na publiku 26,18 %).

Kromě kontinuálního vysílání ČT24 se v podobných případech pro diváky stává důležitým zdrojem informací i hlavní zpravodajská relace ČT Události. Ty v uplynulém týdnu získaly nejvyšší podíl od začátku roku – v součtu ČT1 a ČT24 je sledovalo v průměru 27,95 % (rating 8,5%), což odpovídalo 754 000 divákům starších 15 let.