Už první fotografie na webu byla retušovaná

Praha – Vynález internetu přinesl revoluční obrat pro média, vědu a uživatele. Dalším stupněm ve vývoji byla schopnost převedení obrazu na web. Dne 18. července 1992 se tam dostala první fotografie. Byly na ní čtyři ženy z amatérské popové skupiny „Les Horribles Cernettes“ (Hrozné dívky z CERNu). Skupinu totiž tvořily sekretářky a přítelkyně vědců ze slavného výzkumného střediska ve Švýcarsku.

Internet vznikl jako vojenská síť Arpanet. Podle slov redaktora Technet.cz Romana Všetečky měla tato struktura v případě nějakého konfliktu za úkol, aby mohla fungovat jiná síť, pokud by tato byla vyřazena. Hypertextový protokol, který známe dnes jako web, zase vznikl v CERNu. Web začínal jako systém určený pro komunikaci vědců.

Web jako takový a informace o něm byly zveřejněny už rok předtím, než byla nahrána tato fotografie. „Za tím vším byl Tim Berners-Lee, který vymyslel, jakým způsobem web zpropagovat mezi vědci z CERNu. Právě 18. července roku 1992 se zeptal manažera skupiny Les Horribles Cernettes, zda je může vyfotit a publikovat. Poprvé tak představil možnost vkládat fotografie na web. Do té doby tam byly třeba jen vektorové grafiky,“ dodal redaktor Technet.cz.

Podle slov Všetečky bylo hlavním úkolem vymyslet systém tak, aby se mohla fotografie zobrazit přímo na webu. Systém bylo tedy nutné doprogramovat, aby toho byl schopen. „I tato první fotografie byla retušovaná pomocí photoshopu. Ze snímku bylo odebráno pozadí a přidáno speciální pozadí a nápis,“ řekl Všetečka.

Rozhovor s Romanem Všetečkou (zdroj: ČT24)