Mercedes bude mít ve svých vozech aktuální zpravodajství

Berlín - Německá tisková společnost dapd Group bude dodávat zpravodajský obsah automobilce Daimler. Přímo ve vozidlech Mercedes-Benz se tak budou objevovat zprávy a fotografie z oblasti politiky, ekonomiky, sportu a zábavy. Odpovídající technologií, která umožní zpravodajství přijímat, mají být vybaveny miliony automobilů.

Agentura dapd International Service uzavřela dlouhodobou smlouvu k produktu „News on Board“ s partnerskými organizacemi ve 22 zemích. Zpravodajství bude k dispozici ve 28 jazycích, mimo jiné také v češtině, korejštině anebo vlámštině.

Zprávy v českém jazyce nabídne ČTK

K partnerům agentury dapd patří globální zpravodajská agentura AP, dále nizozemská ANP, italská ANSA, ruská RIA Novosti, polská PAP, japonská Kjódó a korejská Jonhap. Agentura ČTK pak bude do vozů Mercedes-Benz dodávat zprávy v češtině. Dle jejího obchodního ředitele Přemysla Cenkla půjde přibližně o 60 zpráv a fotografií za den v celkem deseti tematických kanálech.

Daimler si podle Petera Häussermanna, který v Daimleru vede oddělení elektroniky a telematiky, vybral agenturu dapd, protože údajně jako jediná vyhovuje kritériím, která Daimler klade na své aplikace.

Mercedes CLS
Zdroj: ČT24/Mercedes

Technické zajištění přenosu zpravodajství do vozidel bude mít na starosti mnichovská společnost Airmotion, která je rovněž součástí dapd. Airmotion bude exkluzivní obsah agentury dapd vyhodnocovat, třídit, upravovat podle konkrétních požadavků a následně v digitální formě předávat Daimleru. 

Od roku 2011 mají automobily Mercedes-Benz vestavěný multimediální systém COMAND Online, který umožňuje přístup na internet a využití webových služeb. Aplikace, které Mercedes-Benz teď nabízí, se nově rozšíří o službu „News on Board“. Ta bude zobrazovat zprávy ve formě headlinů, dílčích headlinů, podrobných textů a souvisejících fotografií.