Turkmenský prezident zruinoval programová schémata místních televizí

Ašgabat - Turkmenská média přestala publikovat denní programy místních televizních kanálů. Podle nezávislých blogerů je důvodem chaos, který do programové nabídky vnáší prezident země Gurbanguli Berdymuhamedov. „Berdymuhamedov neustále cestuje po zemi, pořádá porady a konference, rozdává pokyny, přestříhává pásky, poklepává na základní kameny. To vše se v televizi musí objevit. Plánovat za těchto podmínek programovou nabídku je nesplnitelný úkol,“ napsal web Chronika Turkmenistana.

Frekvence prezidentových častých a předem neohlášených inspekčních cest po Turkmenistánu, o nichž musí všechny televizní kanály podrobně informovat, má vzestupnou tendenci a změny programu jsou tak na denním pořádku. Média už proto rezignovala a televizní programy netisknou. Podrobné přehledy televizních pořadů přitom dosud pravidelně publikovaly všechny turkmenské listy.

O to větší zájem je teď prý o tiskoviny dovážené z Ruska, které obsahují pravidelnou nabídku ruských televizí. Jejich signál je v Turkmenistánu dostupný prostřednictvím satelitu.

V bohatém středoasijském Turkmenistánu vysílá sedm televizních stanic. Všechny jsou ale státní a stejně jako velká většina ostatních médií jsou vystaveny tvrdé cenzuře. Obsah pořadů všech televizních stanic je prakticky identický a totožné a neustále se opakující je i ústřední téma - aktivita autoritářské hlavy státu. Výjimkou je prý hudební kanál, který vysílá tradiční turkmenskou lidovou hudbu.