Ředitel Slovenské televize chce spoluprací s ČT zvýšit sledovanost

Bratislava - Slovenský rozhlas a televizi čekají velké změny. Nový ředitel Václav Mika chce divákům nabídnout takový program, díky kterému by je přitáhl zpět k vysílání veřejnoprávního média. Pomoci mu v tom má i spolupráce s Českou televizí.

Mika nastoupil poprvé do Slovenské televize, když mu bylo třiadvacet let. Později řídil úspěšné komerční rádio nebo nejsledovanější soukromou televizi na Slovensku. Ve 49 letech se do televize vrátil jako generální ředitel.

Mika dělí svůj pracovní týden na dva dny v rozhlase a čtyři v televizi. Té se musí věnovat víc - nejde jen o zastaralou techniku a poničená studia. Sledovanost obou programů Slovenské televize je dohromady jen deset procent. „Okamžitě musíme zlepšit formu,“ podotkl nový ředitel.

Studio
Zdroj: ČT24

Cíl Václava Miky je výrazné zvýšení sledovanosti prvního programu. Sází na spolupráci s ČT. Chce společně točit filmy, seriály nebo dokumenty. „Já doufám, že řada z nich se objeví na obrazovkách obou televizí už někdy v průběhu příštího roku,“ prohlásil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Zuzana Mistríková, analytička médií:

„Jsme na křižovatce. Pokud to médium v této chvíli nepřeskočí všechny technologické, investiční a programové díry, které se tam teď nacházejí, tak je otázkou, zda ho opravdu potřebujeme.“

Slovenská televize má roční rozpočet v přepočtu miliardu a osm set milionů korun. Časté střídání ředitelů v posledních letech ale vedlo k tomu, že se neinvestovalo s rozmyslem ani do výroby programů ani do oprav budovy.

Výšková budova STV byla v roce 1975 tou nejvyšší a nejmodernější v Československu. V současnosti se z jejích 26 pater využívá jen spodních šest. I ty ale televize kvůli vysokým nákladům brzy opustí.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)