Každou sobotu interaktivně o vědě

Praha - Česká televize pro své diváky připravila nové víkendové vysílání Hyde Parku. Interaktivní pořad Hyde Park Civilizace nabídne větší prostor pro vědu. Každou sobotu se zde bude mluvit o vědeckých a technických novinkách a také o aktuálních problémech dnešní společnosti. Pořad budete svými dotazy a komentáři tvořit i vy. Poprvé v sobotu s Danou Drábovou ve 20:05 na ČT24.

Hyde Park Civilizace je světem vědy a otázek současné společnosti. Prvním hostem pořadu Hyde Park Civilizace bude Dana Drábová, předsedkyně státního úřadu pro jadernou bezpečnost, která bude mluvit nejen o jaderné reakci, ale i o jaderné fúzi, o které se teď uvažuje jako o nejpravděpodobnějším budoucím zdroji energie. Fúze je opačný proces, než jaderná reakce, místo štěpení jader dochází k jejich slučování. „V sobotu večer budeme mít živý vstup i z pražského Tokamaku, kde se výzkumy provádí. Společně s Radomírem Pánkem z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR vám ukážeme, jak funguje zařízení, ve kterém je plazma o teplotě 50 milionů stupňů,“ informuje moderátor pořadu Daniel Stach. 

Pro diváky je i připravena nová soutěž. Každý týden bude promítán speciální obrázek, který bude spjatý s daným tématem. Někdy bude složitější, někdy jednodušší. Diváci mohou hádat, co zobrazuje. „S diváky budeme komunikovat nejen na Facebooku, ale i na jiných sociálních sítích,“ ujišťuje Stach. 

Každou sobotu 55 minut pro vědu

Hyde Park Civilizace má připravena i další velmi zajímavá témata. „O mnohé hosty si píší sami diváci. Mimo jiné nám poslali tip na Jiřího Grygara, velmi významného astrofyzika. Spolu s ním bude naším hostem i americký člen NASA, který dostal vozítko Curiosity na Mars,“ uvedl Stach.

Hyde Park Civilizace se bude věnovat i internetu. Diváci se mohou těšit například na Josefa Šlerku, gurua nových médií v České republice. Společně s ním nás Hyde Park zavede i do americké Pasadeny. Hostem bude totiž Vint Cerf, americký informatik, který je označován za otce internetu. Je to muž, který vymyslel základní princip, na kterém internet funguje a dnes se věnuje intergalaktickému, neboli meziplanetárnímu internetu, který se bude využívat ke komunikaci se sondami, které jsou na hranici naší galaxie.

ČT24 se snaží již několik let dopracovat ke kontinuálnímu vysílání, rychlému sledu informací, aktuálních komentářů a aktuálních reakcí. Kontinuální vysílání mohli diváci sledovat především ve všední dny, o víkendu nabízela ČT24 především speciální vysílání o zajímavých událostech, připomínky historických událostí, připomínky kalamit, povodní a podobně. To se teď změní a ČT24 divákům nabídne ranní a dopolední kontinuální vysílání.