Bez GSM by svět nechodil s mobilem u ucha

Praha - Jednalo se o důležitou revoluci, která dala počátek současnému mobilnímu průmyslu. V roce 1991 zástupci patnácti telekomunikačních společností ze třinácti evropských zemí podepsali v Kodani smlouvu o globálním systému pro mobilní komunikace známou pod zkratkou GSM. Momentálně ji na celém světě využívá kolem pěti miliard lidí ve 220 zemích světa.

„Dohoda umožnila rozvoj samotného standardu,“ zdůraznil Luděk Vokáč, redaktor Mobil.cz. Do té doby totiž byly telekomunikační sítě postaveny na různých technologiích a fungovaly na odlišných principech. Jednotný standard, který se dohodl v Kodani, tak měl fungovat minimálně po celé Evropě. Nakonec se z něj ale stal standard celosvětový. 

Luděk Vokáč, redaktor Mobil.cz:

„GSM telefon je v mnohých oblastech větší samozřejmostí než čistá pitná voda.“

Po podepsání dohody se začalo následující čtyři roky intenzivně pracovat na vývoji technologie. „GSM dalo základ tomu, jak dnes známe mobilní telefony a jejich používání,“ uvedl Vokáč. Sám podotýká, že síť se neustále vylepšuje, například co se týče kvality hlasového přenosu. „GSM není mrtvá technologie, byť jsou modernější sítě,“ podotkl. 

Družice
Zdroj: ČT24

Objem přenášených dat výrazně vzrostl 

Současným trendem v této oblasti je podle Vokáče především vysoká přenosová kapacita a rychlost v oblasti dat. „Objem přenesených dat v dnešní době velmi narůstá. Uživatelé své mobilní telefony používají čím dál častěji k přístupu k internetu,“ dodal redaktor. Mobilní telefon se tak stává multimediálním zábavním zařízením. 

V posledních letech ale prošly výraznou změnou především samotné mobilní telefony. „Další výrazná změna není na obzoru. Vize do budoucnosti jsou ty, že mobilní telefony budou v těchto sítích fungovat jako interaktivní počítače, které umožní uživatelům přístup ke službám, jež nebyly doposud možné,“ míní Vokáč. 

Telefonát Luďka Vokáče (zdroj: ČT24)