Nový iPhone 5 od Applu - větší, tenčí, lehčí

San Francisco - Společnost Apple dnes podle očekávání představila nový model svého chytrého mobilního telefonu iPhone 5. Má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze iPhone 4S. Firma se novinkou snaží čelit stále větší konkurenci chytrých mobilů s operačním systémem Android a jejich dominantnímu výrobci, kterým je jihokorejský Samsung.

Nový iPhone je vyroben ze skla a hliníku. Jeho displej má úhlopříčku čtyři palce oproti 3,5 palcům u předchozího modelu. Je také o 18 procent tenčí a o pětinu lehčí. Zároveň jde o první iPhone s podporou rychlých mobilních datových sítí čtvrté generace využívajících technologie LTE.  

Displej má rozlišení 1 136 x 640 pixelů, poměr stran displeje se tak blíží hodnotě 16:9. Barvy mají být o 44 procent sytější. Tloušťka iPhonu je jen 7,6 milimetru a hmotnost klesla na 112 gramů. Design se ale příliš nezměnil, oproti současnému modelu proběhla jen mírná retuš. 

Pátá řada iPhonu (zdroj: ČT24)

Luděk Vokáč, redaktor portálu Mobil.cz

„Žádná revoluce, jakou přinesl původní iPhone, se prostě nekoná a nějakou dobu konat nebude. Technický pokrok veškeré konkurence je velmi podobný. Dnešní chytré telefony už není téměř kam posouvat.“

Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů, novinkou jsou obří panoramatické fotky, které mohou mít velikost až 28 Mpix. Video dokáže telefon nahrávat ve full HD rozlišení. Novinkou je oboustraný konektor. Telefon má tři mikrofony. Video chat FaceTime bude nyní dostupný nejen přes wi-fi, ale i mobilní sítě.

V Česku by se novinka měla začít prodávat 28. září, ve Spojených státech a několika dalších zemích o týden dříve. Ceny jednotlivých verzí, tedy s pamětí 16 GB, 32 GB a 64 GB, zůstávají stejné. V Česku tedy kolem 15 tisíc korun za základní model. „Na základě našich zkušeností s předchozími produkty společnosti Apple očekáváme i u nového iPhone velký zájem ze strany našich zákazníků,“ uvedl Michal Navrátil ze společnosti Electro World.

iPhone se na trhu objevil v roce 2007. Záhy se stal „zlatým standardem“ pro chytré mobilní telefony. Jeho konkurentů však stále přibývá. V poslední době na trhu výrazně posilují telefony s operačním systémem Android, které iPhony v některých ohledech překonávají. Společnosti Microsoft se zejména ve spolupráci s finskou Nokií zároveň snaží prosadit chytré mobilní telefonní systémy se svým operačním systémem.