Poslanci poslali zákaz hlasité reklamy do posledního čtení

Praha - Během příštího roku by v Česku mohl platit zákaz hlasité reklamy v televizním vysílání. Za jeho porušení by hrozila pokuta až pět milionů korun. Počítá s tím poslanecká novela, kterou dnes sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Detaily k zákazu má podle předlohy stanovit vyhláškou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, ta by pak také dohlížela na dodržování zákona. Zákaz se má vztahovat také na znělky oddělující reklamu, teleshopping nebo označení sponzora od ostatních vysílaných pořadů.

Rada pro vysílání má stanovit vyhláškou také podrobnosti k regulaci hlasitosti vysílané reklamy. Spoluautor novely Václav Mencl (ODS) uvedl, že novela má regulovat pouze vstup hlasité reklamy, nikoli filmů a ostatních pořadů. Novela se podle Mencla dotkne komerčních televizí, neboť veřejnoprávní Česká televize hlasitou reklamu už ze svého vysílání sama odstranila a hlasitost svého vysílání sjednotila.

Komerční televize budou mít po přijetí novely sedm měsíců na to, aby se novým pravidlům přizpůsobily - stejně tak i výrobci reklamy. Návrh ukládá provozovatelům televizního vysílání povinnost zajistit to, aby hladina hlasitosti vysílání reklamy, teleshoppingu a označení sponzora byla „v souladu s technickou specifikací stanovenou vyhláškou“ rady pro vysílání. Neměla by tak být vyšší než hlasitost předcházejícího i následujícího vysílání. Podnětem k novele byly dlouhodobé stížnosti televizních diváků.

Poslanci podpořili i financování filmu soukromými televizemi

Komerční televize by měly od příštího roku na výrobu filmů přispívat do fondu kinematografie nejméně 150 miliony korun ročně. Vyplývá to z úprav vládního zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, s nimiž dnes normu poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Suma odpovídá dvěma procentům z obratu za vysílání reklamy, které mají komerční televize na tvorbu nových filmů dávat podle zákona o televizním vysílání.

Přispěvatelé budou moci do nově zřizovaného dohlížecího výboru fondu o devíti členech nominovat své zástupce. Dohlížecí výbor by měl kontrolovat účelnost a hospodárnost poskytnutých příspěvků na filmové projekty. Budou kvůli tomu moci nahlížet i do příslušných materiálů, pokud tím nebude porušen autorský zákon nebo obchodní zákoník, doporučili poslanci z mediálního výboru sněmovny. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) všechny jeho úpravy podpořila.

Nevyčerpané finanční pobídky by pak fond mohl převést do dalšího kalendářního roku, aniž by tím byla narušena rozpočtová pravidla. Příjmy od komerčních televizí ale nemají být jediné, fond má podobně jako dosud dostávat například jedno procento z každé prodané vstupenky do kina a také příspěvky ze zpoplatnění filmů, které spravuje, což by měl být příjem až 30 milionů korun.