Budoucnost bude sdrátovaná a internetová, míní Šlerka

Praha - Internet za téměř 30 let své existence zmenšil svět do jedné vesničky. Má svá negativa i pozitiva. Facebook ví o lidech to, co věděly tajné služby o disidentech. Do deseti let bude většina z nás ovládat svou domácnost právě prostřednictvím internetu. O tom je přesvědčen vedoucí Studií nových médií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Josef Šlerka, který byl spolu s „otcem internetu“ Vintem Cerfem hostem pořadu Hyde Park Civilizace.

Internet lidem přináší řadu nových možností. Lidé mohou chatovat skrze celou planetu, prostřednictvím videohovoru lze vidět osobu na opačné polokouli. „Internet definitivně zmenšil svět do jedné malé vesničky,“ říká šéf Studií nových médií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Josef Šlerka. Podle něj tím ale ztrácíme citlivost pro své nejbližší okolí.

Před pár lety prý bylo také nemyslitelné například položit otázku řediteli firmy Nokia či prezidentovi USA. Dnes to prostřednictvím internetových sociálních sítí možné je. Internet tak přinesl zploštění hierarchických struktur. Pozitiva internetu podle Šlerky jednoznačně převažují nad jeho negativy.

Cenzura vs. svoboda slova

Vedoucí Studií nových médií FF UK říká, že nikdy neexistovala naprostá svoboda slova v médiích. Cenzura prý provází všechna média a za všech okolností. Záleží ovšem na míře toho, kdy ještě cenzuru považujeme za únosnou. Jako příklad uvádí snahu Německa, aby internetový vyhledávač Google cenzuroval výsledky hledání týkající se popírání holocaustu.

Viceprezident Googlu a „otec internetu“ Vint Cerf ale tvrdí, že Google nemá žádné konkrétní dohody s jednotlivými státy o úpravě výsledků vyhledávání v dané zemi. Google ani YouTube prý nefiltruje nic, co by neporušovalo jejich samotné podmínky. Každý stát má svá vlastní pravidla, co je a co není zákonné sdílet na internetu. Někdy se prý tyto země v případě porušení obrací na Google, někdy ovšem samy přístup k těmto službám omezí.

Podle Cerfa existovala dohoda mezi Googlem a čínskou vládou, kdy Google svolil k omezení přístupu k některým záležitostem, které vadily čínské vládě. Kdyby tak Google neučinil, nebyl by možný jeho vstup na čínský trh. Po útocích na systém Googlu se ale internetový gigant rozhodl už nadále nic nefiltrovat. Služby jsou tak poskytovány z Hongkongu.

Hyde Park Civilizace (zdroj: ČT24)

Facebooková reklama na včera hledaný produkt v Googlu

V současné době je velký zájem internetových vyhledávačů o data lidí ze sociálních sítí. Stále více uživatelů si všímá toho, že se jim na Facebooku objevuje reklama na produkt či jeho substitut, který vyhledával třeba předchozí den prostřednictvím Googlu. Podle Šlerky je to ale zřejmě zatím náhoda. Facebook a Google jsou prozatím v současné době konkurenty.

Facebook už ale pracuje na tom, aby sociální síť rozpoznávala obsah nákupních košíků svých uživatelů v online obchodech. „Facebook o vás ví velmi podrobně to, co věděly tajné služby o disidentech - s kým si píšete a co je obsahem toho textu. Je to jenom otázka důvěry, na kolik věříte Facebooku, že tato data nezpeněžuje,“ míní Josef Šlerka.

Facebook se prý nicméně stal natolik standardní součástí webové infrastruktury, že v nejbližší době neočekává jeho zánik. „Jednou zanikne, ale myslím, že to nebude hned,“ dodává Šlerka. Umí si také představit, že silným konkurentem Facebooku a Twitteru se může stát sociální síť Google+. Velký význam také přiznává komunikačním kanálům různých on-line her a herních konzolí.

"Otec internetu" Vint Cerf v pořadu Hyde Park Civilizace
Zdroj: ČT24

V současné době se Cerf podílí na vývoji tzv. meziplanetárního internetu, který by měl dopomoci k lepší komunikaci s vesmírnými sondami. Google také investuje do mobilních aplikací, internetových vozítek či sociálního networkingu. Experimentuje se prý i s tzv. „Google brýlemi“, které zobrazují požadovaný výsledek vyhledávání, který v nich člověk vysloví.

Takzvaný „otec internetu“ dnes nahlíží na své dítě jako na teenagera. Ačkoliv v lednu příštího roku oslaví 30 let od svého spuštění. Veřejně byl pak internet k dispozici až v polovině 90. let. Mohlo by se zdát, že zažitý pojem „surfovat po internetu“ má nějakou spojitost právě se jménem Vinta Cerfa. Sám by si prý přál, aby tomu tak bylo, nicméně tento výraz pochází od lidí, kteří o internetu uvažovali jako o oceánu informací.

Přání Vinta Cerfa internetu k výročí 20 let od založení Internet Society:

„Přeji internetu, aby se stal historickým začátkem globálního propojení. Jednou bude internet nahrazen něčím jiným. Doufám, že něčím lepším. Ale doufám, že tento trend bude pokračovat. A my všichni se staneme planetou lidí. A ne planetou národů.“