Používání mobilních telefonů v letadlech je čím dál častější

New York - Letecká doprava zažívá malou revoluci. Stále víc aerolinek totiž umožňuje cestujícím, aby používali během letu mobilní telefony. Ve Spojených státech to ale zákony pořád zakazují kvůli obavám z nehod. Tamní cestující teď doufají, že se přístup úřadů brzy změní.

Spojené státy patří k tahounům ve světě moderních technologií. Američani totiž uspěli s tablety i chytrými telefony. Jenže na dlouhých letech přes Spojené státy si právě tyto elektronické hračky moc neužijí. Od roku 1991 totiž platí v americkém vzdušném prostoru zákaz používání elektronických vychytávek. Už dvacet společností přitom instalovalo na palubách letadel vlastní mobilní síť. Cestujícím volání a surfování po internetu nepovolují jen při startu a přistání a právě nad Amerikou.

Charles Leocha, sdružení na ochranu práv cestujících

„Zákazníkům a cestujícím to vadí. Ani ne tak zákaz používání mobilních telefonů, jako nemožnost použít jakýkoliv elektronický přístroj.“

Americké úřady se přesto pořád obávají, že by signál z přístrojů cestujících mohl narušit chod letounu, jako například vypnout autopilota. Jako odstrašující příklad vidí nehodu švýcarského letadla, které spadlo před dvanácti lety. Údajně i kvůli používaní mobilu na palubě. Deset lidí tehdy zemřelo. 

Ledy už se začínají prolamovat. Zatím americké úřady povolily tablety pilotům a leteckému personálu. Postupují ale obezřetně. Podle zprávy letového dozoru způsobily mobilní telefony cestujících loni letadlům během letu pětasedmdesát menších poruch. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)