Google poprvé překonal v tržní hodnotě Microsoft

San Francisco – Tržní hodnota americké internetové společnosti Google se v pondělí vyšplhala až na 249 miliard dolarů (4,85 bilionu korun) a překonala tak o jednu miliardu dolarů tržní hodnotu amerického softwarového gigantu Microsoft, který v mnoha směrech Googlu konkuruje.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. U chytrých mobilních telefonů však Microsoft výrazně zaostává za operačním systém Android společnosti Google. Ta je největším internetovým vyhledávačem na světě, což je oblast, ve které se snaží prosadit i Microsoft se svým vyhledávačem Bing. 

To, že Google překoná Microsoft, se začalo jasně rýsovat koncem září, když se ke Googlu houfně začali vracet investoři rozčarovaní akciemi mladých provozovatelů sociálních sítí v čele se společností Facebook. Akcie největší internetové společnosti totiž vystoupily na nové maximum a překonaly dosavadní rekord starý téměř pět let.

Zatímco u Facebooku si investoři nejsou jisti jeho budoucími příjmy, Google si uchovává solidní růst tržeb. Firma těží z lukrativních reklam získaných pro svůj vyhledávač i z expanze do displejové a mobilní reklamy.