Samsung smí prodávat své telefony Galaxy na americkém trhu

Washington – Takřka nekonečná soudní válka mezi Applem a Samsungem má další rozuzlení. Federální odvolací soud ve Washingtonu totiž vyhověl odvolání jihokorejské společnosti Samsung a zrušil prozatímní zákaz prodeje jeho chytrých telefonů Galaxy Nexus na americkém trhu. Vrátil také celou záležitost kalifornskému soudu v San José, který se zabývá žalobou americké firmy Apple na Samsung za porušování patentových práv.

Apple obvinil Samsung z porušení osmi jeho patentů na telefony iPhone a soud v San José mu dal minulý měsíc za pravdu. Samsung musí podle rozsudku Applu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (20 miliard Kč). Soud už před projednáváním případu předběžně zakázal prodej produktů Samsungu, které jsou předmětem žaloby. 

Odvolací soud nyní podle agentury Reuters rozhodl, že soud v San José „zneužil své pravomoci, když takové předběžné nařízení vydal“. Už předtím washingtonský soud pozastavil platnost rozhodnutí kalifornského soudu o zákazu prodeje produktů jihokorejské firmy. 

Samsung Galaxy Nexus
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Minulý týden kalifornský soud zrušil prozatímní zákaz prodeje tabletů Galaxy Tab 10.1 Samsung, který v červnu v rámci patentového sporu prosadil Apple. Samsung navíc podal žalobu, podle které nový telefon iPhone 5 společnosti Apple porušuje některé jeho patenty.

Další slyšení ve sporu u soudu v San José je na programu 6. prosince. Soudkyně Kohová by na něm měla zvažovat žádost Applu o trvalý zákaz prodeje osmi modelů chytrých telefonů Samsungu.   

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů, jimiž se zabývají soudy ve zhruba deseti zemích světa. Firmy soupeří o podíl na rychle rostoucím trhu smartphonů a dalších bezdrátových zařízení, která využívají operační systém.