Světlo světa spatřila první kytara vytištěná na 3D tiskárně

San Francisco – Na 3D tiskárně se dá vytisknout cokoliv – od dílů na letadlo až po hudební nástroj. Patrně první kytaru na světě vytiskl průmyslový designér Scott Summit. Zatímco doposud se kytary vyráběly ze dřeva, tělo Summitovy kytary je vyrobeno z nylonového prášku.

I když to designér původně ani nečekal, Summitova kytara dokáže to, co každá jiná. Podle designéra, který si kdysi přál být rockovou hvězdou, zní skvěle. „Má báječný tónový rozsah,“ poznamenal Summit. Většinu nástroje vyrobil z nylonového prášku, což mu podle jeho slov umožnilo dát kytaře jakýkoliv tvar, jaký si jen zamanul.

Vcelku příjemné byly i náklady, které musel Summit na výrobu kytary, jež na první pohled zaujme svým designem, vynaložit. „Chtěl jsem kytaru za 3 tisíce dolarů, na jakou by mohl hrát i Jerry Garcia,“ uvedl. Kytara z 3D tiskárny ale nakonec vyšla na mnohem méně. Za dřevěné a další části kytary utratil jen kolem 100 dolarů.

Summit o své kytaře z 3D tiskárny říká, že jde zatím jen o pracovní verzi. Nyní chce začít experimentovat s mnohem radikálnějším designem a vyzkoušet, jak to změní zvuk nástroje. V tištění kytar vidí výzvu do budoucna. „Bude vám moci přijít e-mailem a bude znít přesně tak, jak jste si přáli,“ prohlašuje.

3D tiskárny se používají především v automobilovém průmyslu a v designu, kde vyrábějí trojrozměrné modely aut nebo třeba domů. Přestože stojí i desítky milionů korun, od roku 2003 zažívají boom. Do budoucna by mohly zamířit i do domácností. Vývojáři už pracují na výrobě levnějších modelů. Zhruba do pěti let si budeme moci vytisknout například úchytky do koupelny a jiné věci běžné potřeby.