Jihokorejci trpí syndromem závislosti na smartphonu

Soul - Jihokorejci jsou jedni z nejaktivnějších uživatelů mobilních zařízení na světě. Chytré telefony tu používají děti v mateřských školách i senioři. Řada z nich si přitom svůj život bez mobilního telefonu nedokáže představit. Tamní odborníci dokonce hovoří o patologické závislosti a snaží se problém aktivně řešit.

Mobil používají Jihokorejci jako budík, komunikátor s přáteli, herní zařízení, fotoaparát, přehrávač hudby, noviny, navigaci nebo jízdní řád. Jihokorejští lékaři proto mluví doslova o „syndromu závislosti na smartphonu“. „Závislost teenagerů na chytrých telefonech se v současnosti pohybuje někde kolem 11,5 procenta. Mezi tím jsou ale ještě dvě procenta lidí, kteří mají velmi vážnou závislost a potřebují speciální léčbu. Situace je velice vážná,“ podotkla ředitelka Institutu prevence závislosti na médiích Aum Na-rae.

Mladí si s sebou berou mobil doslova všude

Jižní Korea je svým raketovým růstem - hlavně v technologické oblasti - proslulá. Na jejím území funguje superrychlá mobilní síť, nějaké mobilní zařízení má 60 procent obyvatel. Závislých je podle aktuálních vládních čísel zhruba dva a půl milionu lidí. „Vždycky si beru svůj telefon s sebou do koupelny. Když ho tam nemám, připadám si zvláštně. Jsem na něj prostě zvyklý,“ poznamenal  student Ha Su-hjeon.

Jihokorejští studenti
Zdroj: ČT24

Na prevenci proti závislosti spolupracuje s vládou i tamní největší mobilní operátor Korea Telecom. Na školách se organizují speciální hodiny, ve kterých se dětem promítají naučné filmy a o problému se kolektivně diskutuje. „Snažíme se studenty zaujmout natolik, aby si uvědomili, že závislost hrozí i jim. Současně se snažíme dělat i autodiagnózu - tak, aby zjistili, jak na tom v současnosti opravdu jsou. Snažíme se maximalizovat pozitivní efekt chytrých telefonů a naopak minimalizovat ten negativní dopad,“ řekla IT odbornice Čung Hea-šin.

Negativní dopady jsou znát

S tím souvisí i chyba soustředění a problémy s učením, a to nejen ve škole, ale i ve společnosti. Současně to má negativní dopad na fyzický stav člověka, který má problémy se zády, krkem a očima. Odborníci proto tvrdí, že by se podobná prevence měla objevit i v západních státech.

Jihokorejci jsou často závislí na mobilech (zdroj: ČT24)