Filip: Zařazení internetu pod telekomunikace hrozí problémem

Praha – Možné zařazení internetu do segmentu telekomunikací, o němž v těchto dnech jedná v Dubaji konference telekomunikační unie, může omezit pestrost internetového prostoru. V Hyde Parku ČT24 před tím varoval IT specialista Ondřej Filip s tím, že tímto krokem by mohli telekomunikační operátoři od poskytovatelů obsahu požadovat platbu za přenos dat.

Mezinárodní konference telekomunikační unie probíhá v Dubaji do 14. prosince a před několika dny vzbudila rozruch zejména úvahou o možném dohledu nad internetovým obsahem. Ten prosazuje například putinovské Rusko. Podle Ondřeje Filipa, ředitele sdružení CZ.NIC, které mj. spravuje národní domény, ovšem kontrola internetu v Česku nehrozí ani za předpokladu, že by ji dubajská konference odsouhlasila.

„Cokoli se stane v Dubaji, neohrozí svobodu internetu v Evropské unii. Byl bych překvapen, kdyby Česká republika ratifikovala jakoukoli dohodu, která by umožňovala, aby mezinárodní orgán diktoval například filtraci internetu. K tomu nemůže dojít, nemám pocit, že by zde hrozila cenzura,“ konstatoval Filip.

Směr, který vzbuzuje obavy

Problém zařazení internetu pod křídla telekomunikace ovšem může podle šéfa CZ.NIC vzniknout jinde. „Telekomunikace mají svá přesná pravidla, především pravidla pro propojování a placení za propojování. Něco takového internet nezná. Pokud by se dostal internet do rámce těchto pravidel, mohli bychom se dočkat plateb za originaci,“ varuje Filip.

Originací se rozumí přenos dat. „Telekomunikační operátoři by mohli vybírat peníze od velkých poskytovatelů obsahu, jako je Google, Facebook nebo v Čechách Seznam. To by mohlo vést k tomu, že by se na internetu výrazným způsobem omezila veřejná soutěž na internetu,“ objasňuje Filip. „Tato část regulace mi v tuto chvíli přijde nebezpečnější. Je to směr, který vzbuzuje obavy.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)