Norma Y.2770 – rána pro svobodný internet?

Dubaj – Norma Y.2770 podle serveru iDNES umožňuje vládám, aby kontrolovaly obsah zasílaný mezi uživateli i v případě, pokud je šifrován. Soukromí uživatelů se tak razantně zmenšuje, jinak řečeno – už není. Normu, jejíž návrh předložila Čína, schválila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU).

Problém normy spočívá v tom, že v ní není žádná pojistka proti zneužití a využívání systému například pro sledování politicky nepohodlných osob či kohokoli jiného. To umožní poskytovatelům internetu, tedy i vládám, zkoumat kompletní uživateli přenášený obsah, nikoliv jen hlavičky. Mimo jiné také povolí obejít šifrování tím, že umožní zachytávat šifrovací klíče, které si uživatelé vymění.

Server zive.cz o normě dva otazníky

Tím prvním je skutečnost, že se o něm jednalo za zavřenými dveřmi a jeho finální podoba zatím není známá. Dají se tedy očekávat určité kontroverzní návrhy.

Tím druhým otazníkem jsou některé sporné body třeba v souvislosti s internetovou neutralitou a také stížnost Německa, které se postavilo proti. Y.2770 nikterak neřeší jistá bezpečnostní rizika a úniky soukromých dat. No a nakonec i některé aplikace standardu jistě nepotěší nejednoho surfaře.

Problém normy spočívá v jejím snadném zneužití. Boj proti ilegálně šířeným datům je možný, nicméně stejný model lze použít třeba při blokování komunikace politické opozice v nejrůznějších zemích s problematickým režimem aj. Despota označí opozici „za virus“ a Y.2770 jej snadno odfiltruje.

Více o normě naleznete ZDE

Vlády mají z regulace internetu strach

Evropská unie se staví proti návrhům Ruska a některých afrických zemí na posílení kontroly internetu a zpoplatnění mezinárodního přenosu dat. O pravidlech provozu internetu se minulé pondělí začalo jednat na mezinárodní konferenci v Dubaji. Před cenzurou varuje i společnost Google, která vytvořila petici, jež podporuje zachování otevřené a svobodné sítě sítí.

„EU se domnívá, že pro takovéto návrhy neexistuje žádné opodstatnění,“ uvedla zpráva Evropská komise. Tento názor sdílí všech 27 členských zemí EU.

William Echikson, manažer komunikace pro oblast svobody projevu Google:

Vlády mají strach ze síly internetu

„Vládní kontrola internetu narůstá. Děje se tak i v demokratických zemích. Vlády si uvědomují, že internet je silný nástroj pro šíření kultury i ekonomických zpráv pouhým kliknutím – to je děsí.“

Svoboda šíření informací musí vydržet

„Google by neexistoval, kdyby nebyla svobodná výměna informací, kdyby neexistovala svoboda projevu. Když se vláda začne snažit omezovat, tak je to špatné pro malé podniky i celou ekonomiku. Otevřenost je dobrá pro Google i pro svět.“

Nastavme rovnováhu

„V rámci materiálu, který cirkuluje na internetu, se setkáme s dobrými i špatnými způsoby. Je třeba nastavit určité limity, například zamezit dětské pornografii. Je třeba nastavit rovnováhu, která se nakloní směrem ke svobodě projevu. Vlády by neměly vydávat zákony o tom, co je přijatelné a co není.“