Novoroční Otázky s Nečasem a Ficem ve vile Tugendhat

Praha – Nový rok přivítá Česká televize mimo jiné živým poledním přenosem debaty premiérů České a Slovenské republiky Petra Nečase a Roberta Fica v pořadu Otázky Václava Moravce speciál. U příležitosti dvacetiletého výročí rozpadu Československa odvysílá ČT speciál z brněnské vily Tugendhat, jejíž symbolika v česko-slovenských vztazích hraje významnou roli. Ve funkcionalistické stavbě od architekta Ludwiga Mies van der Rohe se totiž v roce 1992 uskutečnila klíčová politická jednání o rozdělení společného státu. Ve 13 hodin pak naváže vysílání posledním novoročním projevem Václava Klause ve funkci prezidenta republiky.

„Zajímá nás, co Češi a Slováci mají a co mohou mít společné. Ať už jde o vládní dohody, anebo o hokejové mistrovství světa a fotbalovou ligu,“ komentuje plán moderátor pořadu Václav Moravec. ČT vysílala Otázky Václava Moravce z vily Tugendhat také v roce 2007, kdy se v ní sešli premiéři České a Slovenské republiky Mirek Topolánek a Robert Fico. „Tématem byla tehdy zahraniční politika obou zemí, jejich ekonomický vývoj a otázka přijetí eura,“ připomíná mluvčí ČT Michaela Fričová.

Vila Tugendhat prošla v mezidobí nákladnou rekonstrukcí. Novoroční Otázky Václava Moravce speciál se tak uskuteční v mimořádném prostředí, podotkla Fričová. Na speciál diskusního pořadu ve 13:00 naváže poslední novoroční projev Václava Klause ve funkci prezidenta republiky.

Rozhovor s Petrem Mrzenou (zdroj: ČT24)