RIM představila telefon s operačním systémem BlackBerry 10

New York - Kanadská společnost Research In Motion (RIM) přišla s dlouho očekávanou sérií telefonů s novým operačním systémem BlackBerry 10. Firma, která v posledních letech výrazně ztratila někdejší slávu, si od nich slibuje comeback na trhu chytrých telefonů. Společnost rovněž oznámila, že nový začátek bude symbolizovat i odchod od dosavadního jména a přijetí názvu BlackBerry.

RIM byla průkopníkem smartphonů, její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však nestačí držet krok s konkurencí telefonů iPhone od společností Apple a telefonů od Samsungu a dalších firem na bázi systému Android od Googlu.

„Jsme rozhodně na cestě transformace, na cestě, která nejenže změní od základů naše podnikání a značku, ale která, jak věřím, přemění mobilní komunikace ve skutečný mobilní computing,“ řekl na prezentaci v New Yorku šéf firmy Thorsten Heins.

Nové telefony BlackBerry se chlubí rychlými internetovými prohlížeči, novými prvky, chytrými fotoaparáty a jsou vybaveny rozsáhlou knihovnou aplikací. Nový software se na technologických blozích setkal vesměs s příznivými ohlasy.

Představení BlackBerry 10
Zdroj: Mark Lennihan/ČTK

Heins v New Yorku představil dva nové telefony. Model Q10 má ve spodní části tradiční fyzickou klávesnici a displej má úhlopříčku 7,8 centimetru. Typ Z10 má celoplošný dotykový displej o úhlopříčce 10,6 centimetru. Firma zatím neuvedla, kdy se nové přístroje objeví na trhu, podle listu The Wall Street Journal to bude nejdříve v polovině března.

Nové telefony firma původně plánovala na počátek loňského roku. Odklady přispěly k prudkému poklesu hodnoty firmy a k propuštění asi 5000 zaměstnanců. Akcie RIM se nyní pohybují asi 90 procent pod svým maximem téměř 150 dolarů z roku 2008. Z minima z loňského září se však jejich kurz více než zdvojnásobil na zhruba 15 dolarů.