Máte je na ruce, a přesto jste „handsfree“

Washington - Na trh se v lednu dostala novinka ve světě mobilní komunikace. Jde o hodinky, které fungují na bázi plnohodnotného handsfree setu, přitom se nosí na zápěstí jako tradiční modely. Nápad není nový, americká firma Pebble je ale první, která očekávaný výrobek poslala na prodejní pulty.

Hodinky umí poslat smsku nebo i přidávat upomínky do kalendáře

„Naše hodinky komunikují přímo s chytrými telefony, a to naprosto jednoduše přes bluetooth. Na operačním systému nezáleží, fungují s iOS i Androidem. Možnosti jsou prakticky neomezené, můžete posílat smsky, telefonovat a dokonce i hrát hry,“ vysvětlil zakladatel a generální ředitel společnosti Pebble Eric Migicovsky.

Multifunkční hodinky zvládnou i přidávání upomínek nebo událostí do kalendáře. Už ale vznikají nové aplikace, které s používáním zápěstního handsfree počítají. Už brzo by tak mohly být možnosti hodinek prakticky neomezené. „Už teď jimi můžete ovládat třeba hudební přehrávač ve vašem mobilu. Pokud tedy budete sedět v metru a budete chtít přehrát jinou písničku, všechno jednoduše naťukáte přímo na hodinkách,“ dodal Migicovsky.

Firma o 11 zaměstnancích předběhla giganty, jako třeba Apple

Firma s jedenácti zaměstnanci se na nový produkt vrhla loni v dubnu, nesehnala ale sponzora, který by vývoj zaplatil. Zakladatel společnosti proto vyvěsil výzvu na internet - přispět na vývoj mohl kdokoliv. Požadavek zněl sto tisíc dolarů, na konto ale nakonec přišlo přes deset milionů. Americký sen se tak firmě splnil, prodala už asi deset tisíc kusů nových hodinek. A rychle tak předběhla silné konkurenty, kteří údajně na podobném projektu pracují - včetně gigantů Apple, Motorola nebo Sony.

Podle firmy bude důležité sledovat současné trendy, které hýbou trhem mobilních telefonů. Společnost proto chce rychle dostat do hodinek třeba oblíbenou hru Angry Birds. Slibuje si od toho, že by se tak o handsfree hodinky mohlo začít zajímat víc zákazníků.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)