Internet má 6,5 milionů Čechů, ČT mezi nejoblíbenějšími videoservery

Praha – Bez internetu si už většina Čechů nedovede osobní ani pracovní život představit. Pravidelně ho využívá více než 6,5 milionu lidí, kteří stráví prohlížením webových stránek průměrně dvě hodiny denně. Řada z nich přitom zamíří na zpravodajské weby, kterým roste návštěvnost i díky speciálům k důležitým událostem. Na televizi ale internet, co se sledovanosti týká, zatím nemá. Češi si na druhou stranu oblíbili sledování videí na webu. Mezi desítkou nejnavštěvovanějších videoserverů je ČT čtvrtá.

Stejně jako další zpravodajské servery web čtyřiadvacítky zažil největší nápor v lednu, kdy diváky a čtenáře přitáhla prezidentská volba. 

Kateřina Šafaříková, šéfeditorka portálu ČT24:

„Portál ČT24 měl připravenou speciální stránku na prezidentské volby, která se jmenovala Prezident 2013, kam jsme dávali jednak všechny pořady, které šly na televizním kanálu ČT24, a potom jsme měli speciální rubriky. Denně jsme měli až dvouapůlnásobek běžného provozu - až 250 tisíc návštěv.“

Do kybernetického prostoru se alespoň jednou měsíčně ponoří 6,5 milionu Čechů. Brouzdáním po webu v průměru stráví 58 hodin měsíčně - televizi se ale popularitou zatím nevyrovná. „Televizní sledovanost byla v prosinci 2012 98 hodin, takže ten internet je asi na dvou třetinách stráveného času na televizi,“ konstatoval specialista internetového výzkumu Viktor Mahrik z Mediaresearch. 

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Stránky ČT24 zdroj: ČT24

Stále větší zájem je o sledování videa na internetu

Internet zůstává doménou mladých. Starší lidé se zatím zapojují pomaleji a zájem mají právě o video. „Na videa se často dívají i starší lidé, je to pravděpodobně tím, že mají více času, takže i nějaké seriály nebo nějaké pořady sledují,“ podotkl koordinátor výzkumných projektů SPIR Pavel Ševera. 

Větší zájem o internet odráží i investice do reklamy. Loni za ni firmy zaplatily přes 11 miliard - o čtvrtinu víc než v roce 2011. Příští rok podle odhadů do webové inzerce nasypou skoro 13 miliard korun.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)