Nejmasivnější útok v historii? Internet zpomalil, varují experti

Londýn - Bezpečnostní experti varují, že internet po celém světě zpomalil. Podle BBC se může jednat o největší kybernetický útok v historii, který má být odvetou za činnost neziskové organizace Spamhaus se sídlem v Londýně a Ženevě. Ta pomáhá poskytovatelům e-mailů odfiltrovat spam a další nežádoucí materiál. Skupina vede řadu „blocklistů“, na nichž jsou servery, o kterých je známo, že jsou využívány k nekalým účelům. Útok už zaznamenala třeba služba Netflix. Experti varují, že pokud dojde k eskalaci, může to mít dopad na bankovní služby či elektronickou poštu.

Útoky už vyšetřuje podle BBC celkem pět národních policejních týmů se zaměřením na kybernetický zločin. Celý problém začal, když Spamhaus zablokoval servery patřící holandskému Cyberbunkeru poskytujícímu webový prostor. Cyberbunker podle Spamhausu uvedl, že na serveru je možné uložit vše kromě dětské pornografie a materiálů spojených s terorismem.

Mluvčí Cyberbunkeru Sven Olaf Kamphuis na to prohlásil, že organizace Spamhaus zneužívá svého postavení. Neměla by mít podle něj možnost rozhodovat, „co na internetu lze a co naopak ne“. Spamhaus nyní tvrdí, že za útoky stojí právě Cyberbunker, který je prý ve spojení s „kriminálními gangy“ z východní Evropy a Ruska.

Podle generálního ředitele Spamhausu Steva Linforda je rozsah útoku bezprecedentní. „Jsme tímto kyberútokem zasaženi už více než týden,“ konstatoval Lonford. „Stále ale fungujeme, nevyřadili nás,“ dodal.
   
Útočníci používají osvědčenou taktiku tzv. DDoS útoku, které velkým množstvím zasílaných dotazů zahltí napadený web a snaží se jej vyřadit z provozu. Cílem útoku jsou primárně servery Spamhausu, podle Linforda by ale vzhledem k jejich napojení na Systém doménových názvů (DNS) mohly vyřadit i vládní internetovou infrastrukturu.

Největší kyberútok tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)