První hovor mobilem: Lidé se divili, proč člověk na ulici mluví do cihly

Praha – Dnes naprosto běžná záležitost, každý má mobilní telefon. Historie mobilního telefonu spadá do druhé poloviny minulého století - první hovor přes mobilní telefon se uskutečnil už 3. dubna 1973. Jednalo se o těžký přístroj ve tvaru cihly, který navíc vážil tolik, že ho volající nebyl schopen držet ani dvacet minut, po které vydržela baterie. Až o deset let později v roce 1983 došel vývoj tak daleko, že bylo možné mobilní telefon vyrábět komerčně. Tehdy se ale jednalo o výrobek sloužící ke komunikaci horních deseti tisíc. Většina běžných lidí o jeho existenci nevěděla možná i proto, že jeho cena se v přepočtu na dnešní měnu pohybovala kolem dvou set tisíc korun.

Vznik úplně prvního mobilního telefonu byl relativně rychlý. Motivace společnosti Motorola byla nejen ekonomická, ale i politická. Hlavní pohnutkou k zahájení vývoje bylo totiž rozhodnutí USA přerozdělovat frekvence, o které měla zájem právě Motorola. „Narychlo vyvinuli systém, který by se dal v budoucnu využít tak, aby zaujali Kongres natolik, že by se rozhodli třeba s tím přerozdělováním frekvencí počkat, respektive je přidělit ve prospěch budoucí technologie,“ uvedl redaktor iDNES.cz Luděk Vokáč.

Svým telefonem ve tvaru cihly tak vyvolal vedoucí divize komunikačních systémů firmy Motorola Martin Cooper při svém prvním hovoru 3. 4. 1973 pozdvižení. „Jak jsem tak kráčel po ulici a přitom mluvil do telefonu, sofistikovaní Newyorčané se při pohledu na někoho, kdo při chůzi telefonuje, rozestupovali,“ prozradil v dubnu 2011 reportérovi britského deníku Daily Mail.

První prototyp ale fungoval spíše sporadicky. Jeho největšími handicapy zpočátku byla nejen baterie, která vydržela pouhých dvacet minut hovoru, ale především váha téměř kilo a čtvrt. „Výdrž baterie na dvacet minut byla to nejmenší, protože podle Martina Coopra byste ten telefon tak dlouho u ucha neudrželi,“ podotkl Vokáč.

Pro milionáře až o deset let později

Trvalo proto dalších deset let, než se mobilní telefon dostal do komerční fáze. Pod označením Motorola DynaTAC 8000X si jej mohli zájemci počátkem března 1983 koupit za 3 995 dolarů, v přepočtu na dnešní peníze téměř 10 tisíc dolarů (zhruba 200 tisíc korun). Přístroj vážil 800 gramů a na výšku měl přes 30 centimetrů. Přesto působil jako vrchol miniaturizace.

Standard GSM přišel počátkem 90. let

První mobilní sítě začaly v USA fungovat kolem roku 1983; u nás existovala telefonní síť Tesla, která sloužila pouze státnímu aparátu. Po revoluci pak začal boom mobilních sítí tak, jak je známe dnes. V září 1991 byla v tuzemsku oficiálně spuštěna NMT síť společnosti EuroTel. „Je to zároveň rok, kdy byl celosvětově ustaven standard GSM, kterým telefonujeme dodnes,“ připomíná Vokáč.

Vlastnictví mobilního telefonu bylo v té době viditelným symbolem bohatství. Aktivace služby stála 29 tisíc Kčs, měsíční paušál vyšel na dva a půl tisíce korun a za minutu hovoru, včetně příchozího, si EuroTel účtoval 15 Kčs. Průměrná mzda v Československu přitom v té době dosahovala 3 800 korun.

V Česku spustil mobilní síť GSM jako první EuroTel (později jej odkoupila Telefónica). Bylo to 1. července 1996, přičemž o pouhý čtvrtrok později zahájila provoz konkurenční síť Paegas společnosti RadioMobil (dnešní T-Mobile). Třetím operátorem se pak na jaře 2000 stala společnost Český Mobil, jež provozovala síť s názvem Oskar (později odkoupená Vodafonem). Nástup konkurence přispěl k rychlému růstu počtu uživatelů mobilních telefonů v Česku. Na přelomu let 1998 až 1999 počet uživatelů překročil milion.

aaa