Večerníčkový den na zámku Loučeň

Loučeň - Malí i velcí milovníci televizních Večerníčků měli na zámku Loučeň příležitost seznámit se s tím, co nového chystá Česká televize v této oblasti pro své nejmenší diváky. Děti se tam tváří v tvář potkali se svými kamarády, které dosud znaly z televize. Kromě spousty her je v rámci padesáti let vysílání pohádek na dobrou noc provedl zámkem třeba Maxipes Fík nebo samotný Večerníček.

Večerníčkové vábení vypuklo v 11:00 hodin. Pro návštěvníky a návštěvnice byly mimo jiné připraveny soutěže s večerníčkovskými odměnami, prohlídka zámku s Maxipsem Fíkem a panem Krbcem, divadelní představení Krkonošských pohádek či vyprávění pohádek Ovčí babičky.

Česká televize rovněž připravila celodenní promítání Večerníčků, které se uskutečnilo v komorní expozici zámku Loučeň. K vidění tak byly například večerníčky Králík Fiala, Tarbíci, O Kanafáskovi, Chaloupka na vršku, Žížaláci, O skřítku Racochejlovi nebo Čtyři uši na mezi.

  • Na zámek Loučeň dorazil Večerníček zdroj: ČT24
  • Na zámek Loučeň dorazil Večerníček zdroj: ČT24

V poledne pak proběhla beseda s výtvarníkem Vojtěchem Juríkem a režisérem Petrem Friedlem, kteří jsou autory zcela nového seriálu Bílá paní na hlídání. Ten Česká televize poprvé uvede na podzim 2013. Odpoledne se uskutečnila beseda s výtvarnicí, scenáristkou a režisérkou oblíbeného večerníčku Chaloupka na vršku paní Šárkou Váchovou. Obě besedy, které proběhly v Oranžérii zámku, byly doprovázeny také ukázkami z uvedených Večerníčků.

Akce se zúčastnili rovněž maskoti televizních Večerníčků, jako je Maxipes Fík, dále Křemílek a Vochomůrka, Bob a Bobek a samozřejmě Večerníček.

Pohádkové postavy z Večerníčku na zámku Loučeň (zdroj: ČT24)

Více o programu na webu zámku Loučeň.

  • Večerníček má svoji knížku, písničku, webové stránky a vědci už po něm pojmenovali i planetku. Je to český fenomén, který nikdy nepřestal bavit. Jeho znělka je dokonce nejstarší vůbec.
  • Svůj nejoblíbenější Večerníček si lidé zvolili v divácké anketě České televize – jednoznačně v ní zvítězily Krkonošské pohádky.