Svět přes Google brýle nevidí všichni růžově

Washington - Skupina amerických kongresmanů kritizuje poslední novinku firmy Google - brýle spojené s minipočítačem. Porušují podle nich právo na soukromí. Vedení technologické společnosti by jim na výhrady mělo odpovědět do poloviny června. Některé americké podniky už zákazníkům používání Google brýlí zakázaly.

Podle některých nadšenců mění Google brýle sci-fi v realitu. Bez vytažení telefonu z kapsy si s jejich pomocí přečtete příchozí zprávu, pořídíte fotku nebo najdete nejbližší cestu. A to pouze hlasovým příkazem.

Na nos si je zatím nasadili jen vývojáři, kteří společnosti pomáhají se zlepšováním funkcí a doplňováním dalších služeb. Objevují se ale už kritické hlasy. Hlavně kvůli obavě, že novinka Googlu bude porušovat právo na soukromí. Americké kongresmany například zajímá i to, jestli brýle umožní rozeznat něčí obličej a přiřadí k němu informace dostupné na internetu. „Fakt, že si můžete věci fotit a nahrávat bez toho, že by o tom ostatní lidé věděli, přináší celou řadu etických problémů pro lidi ve vašem okolí,“ upozorňuje odborník na etiketu Thomas Farley.

A nejen etických - i sociologických. Ti, kteří s brýlemi už pár týdnů chodí, často mluví o tom, že si bez nich nedokáží život představit, a nosí je, i když je mají vypnuté. Podle odborníků tak hrozí, že se lidé odtrhnou od reality a omezí tradiční mezilidskou komunikaci. „Pokud jsou lidé venku s přáteli nebo rodinou a mají na sobě Google brýle, vůbec nevěnují pozornost tomu, co se kolem nich děje,“ obává se Farley. „Pokud jdou lidé na večírek, proč by si je měli brát s sebou? Budete mluvit s různými lidmi, které většinou dobře znáte. To je okamžik, kdy byste brýle měli odložit,“ namítá Lance Ulanoff, šéfeditor serveru Mashable, který se věnuje sociálním médiím. 

Brýle, které se v současnosti limitovanému množství klientů prodávají za 1 500 dolarů, tedy asi 30 tisíc korun, nicméně zakázaly některé podniky. V Seattlu s nimi lidé nesmí například do kina, kasina nebo některých barů.

Reportáž o Google brýlích (zdroj: ČT24)