Moderátoři Radiožurnálu mluví s 90 hosty nepřetržitě 48 hodin

Praha - Český rozhlas pořádá při příležitosti 90. výročí svého vzniku pozoruhodný pokus o zápis do České knihy rekordů. Dvojice moderátorů Lucie Výborná a Jan Pokorný vedou nepřetržitý 48hodinový tok rozhovorů s devadesáti významnými osobnostmi českého kulturního a společenského života. Projekt začal v sobotu po osmé hodině, tedy přesně v čase, kdy před 90 lety poprvé zaznělo: „Haló, haló, tady Kbely u Prahy, hlásíme se z vysílání Radiožurnálu.“

Český rozhlas slaví své výročí opravdu velkolepě. Spustil již Rádio Retro, kterým se ohlíží do své devadesátileté historie, nyní se k oslavám přidává i Radiožurnál. Ten se rozhodl v sobotu 18. května ve 20:15, tedy přesně v den, kdy před 90 lety začal vysílat Radiojournal, spustit speciální 48hodinové vysílání, během nějž si budou zkušení moderátoři Lucie Výborná a Jan Pokorný postupně povídat s devadesátkou hostů.

Lucie Výborná, moderátorka ČRo - Radiožurnál

„Mám velikou radost, že zatím přišlo všech sedmdesát hostů. Hosté přicházejí po půl hodinách, jsou to nesmírně zajímaví lidé.Nazvali jsme je devadesát staečných, protože jsou to skutečně oni, kteří tvoří vysílání, my se jen ptáme.“

Jan Pokorný, moderátor ČRo - Radiožurnál

„Hostům se omlouvám, ale všechny rozhovory se mi slévají dohromady. Musím se neustále soustředit na nově příchozí. Zvládáme to ale dobře.“

Maratón rozhovorů skončí dnes ve 20:15. Poslouchat je ho možné prostřednictvím speciálního internetového streamu nebo sledovat živý videopřenos na jeho webových stránkách. Na moderátory i hosty je ale možné podívat se i osobně, vysílají totiž ze speciálního studia na Václavském náměstí v Praze. „Budete mít možnost vidět nejen to, jak se vytváří unikátní rekord, ale i jak vlastně vypadá zákulisí mediální instituce,“ láká posluchače zástupce šéfredaktora Radiožurnálu Martin Ondráček.

Studio na Václavském náměstí
Zdroj: ČT24

Rozhlas si chce vysloužit zápis do České knihy rekordů

Český rozhlas se tím snaží dosáhnout nového rekordu v délce rozhlasového moderování a zapsat se tak do České knihy rekordů. Nápad na netradiční oslavu vzešel právě od něj a od šéfredaktora Radiožurnálu Jana Pokorného. „Přišlo nám přirozené dát o sobě vědět jako o stanici, která kromě toho, že informuje věcně, správně, vyváženě a zajímavě, tak si zároveň do vysílání zve zajímavé a přemýšlivé lidi,“ vysvětluje s odkazem na populární pořad Host Radiožurnálu.

Do tvorby rozhlasového rekordu se mohou zapojit i posluchači. Mohou totiž posílat dotazy na hosty přes webové stránky nebo sociální sítě.

„Haló, haló, zde radiostanice O. K. P. Kbely u Prahy, prozatímní vysílací stanice Radiojournalu…“

Bylo to v pátek 18. května 1923 přesně ve 20:15, kdy se Československo stalo po Británii druhou evropskou zemí, v níž pravidelně vysílalo rádio. První provizorní studio tenkrát vyrostlo ve stanu poblíž vysílací stanice ve Kbelích u Prahy.

Podobný scénář se zopakoval přesně o 90 let později. Tentokrát však nešlo o hlas technika Vlacha, ale moderátora Jana Pokorného, který se úderem čtvrt na devět ozval z někdejšího vysílacího místa v pražských Kbelích. Ohlásil tak okamžik, v němž Český rozhlas oslaví své 90. narozeniny, a zároveň odstartoval 48hodinový maratón rozhovorů s 90 hosty.