Microsoft znovu naSTARToval Windows

Seattle - Světový softwarový gigant Microsoft vrátí do nejnovějšího operačního systému Windows 8 tlačítko „Start“. Od představení nejnovější verze Windows si totiž na jeho odstranění řada uživatelů stěžuje. V aktualizaci Windows 8.1 zavede Microsoft i řadu dalších vylepšení, zaměřených zejména na zákazníky tabletů.

I když Microsoft prodal za prvního půl roku 100 milionů licencí na Windows 8, tedy zhruba srovnatelně s předešlou verzí Windows 7, zájem o nový systém viditelně slábne. Naopak u Windows 7 se postupně zvyšoval. To se projevuje v celkovém poklesu globálního prodeje osobních počítačů a neschopností Microsoftu prosadit se na prudce rostoucím trhu tabletů.

Proto se společnost rozhodla podpořit prodej „osmičky“ výraznou aktualizací, která by měla zjednodušit jeho používání a být vstřícnější i pro uživatele tabletů. Aktualizaci, kterou Microsoft dosud označoval kódovým názvem Blue, si budou během tohoto roku moci bezplatně stáhnout všichni uživatelé Windows 8. Testovací verzi pak Microsoft uvolní na výroční konferenci vývojářů na konci června.

Start se vrací znovu na start

Microsoft například do hry vrátí tlačítko „Start“ v levém dolním rohu obrazovky. Přestože bude označeno pouze logem firmy, uživatelé skrze něj budou mít opět přístup ke všem aplikacím jako dříve.

Windows 8 se prodávají od 26. října a jedná se o první operační systém od Microsoftu, který je určený primárně pro povely prostřednictvím dotyků. Nepodařilo se mu ale zaujmout spotřebitele a výrazněji proniknout na trh s tablety, kterému dominují Apple a Samsung Electronics. Jeho tablet Surface s tímto systémem má na tomto trhu zatím necelá dvě procenta.

  • Tablet Surface zdroj: Microsoft
  • Android zdroj: http://atlantistilemarble.com

Nová aktualizace Windows 8,1 nabídne také vylepšenou funkci vyhledávání, která umožňuje vyhledávat dokumenty v počítači i prohledávat internet z jednoho okénka. Uživatelé budou moci také mnohem snadněji upravovat podobu úvodní obrazovky a poprvé bude možné otevřít dvě okna zároveň. Windows 8,1 bude mít nejnovější verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 11.