Milan Uhde staronovým předsedou Rady ČT

Praha - Staronovým předsedou Rady České televize se stal Milan Uhde (77). Radní jej zvolili do čela kontrolního orgánu veřejnoprávní televize pro další dvouleté období. Byl jediným kandidátem. V samotném hlasování získal podporu 11 radních ze 14 hlasujících, tři hlasy byly neplatné.

„Starého psa novým kouskům nenaučíš,“ řekl Uhde před tajným hlasováním a dodal, že i v příštím období hodlá pokračovat ve svém dosavadním přístupu. V samotném hlasování získal podporu 11 radních ze 14 hlasujících, tři hlasy byly neplatné. Uhde se do čela rady dostal poprvé v srpnu 2011, kdy vystřídal Jiřího Baumruka, kterému skončil mandát. Ani tehdy neměl Uhde v souboji o vedoucí křeslo žádného protivníka. 

Uhde má bohaté zkušenosti z umělecké dráhy dramatika, básníka a spisovatele, ale i z politického působení. Po listopadu 1989 působil mimo jiné jako ministr kultury, poslanec a předseda Poslanecké sněmovny. Ve veřejnoprávních médiích byl nejprve členem a později místopředsedou Rady Českého rozhlasu. V březnu 2008 se stal členem Rady ČT.

Rada ČT představuje orgán, který veřejnosti zajišťuje právo dohlížet na veřejnoprávní instituci. Má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy.

Milan Uhde se narodil 28. 7. 1936 v Brně. V roce 1958 absolvoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity. Napsal celkem asi 30 her a dramatizací a asi 20 her pro divadlo jednoho herce. Během 70. let upadl v nemilost komunistického režimu a nakonec se ocitl na seznamu zakázaných autorů, patřil také mezi první signatáře Charty 77.

Od června 1990 byl ministrem kultury. Po dvou letech usedl do křesla předsedy České národní rady a se vznikem České republiky se stal předsedou Poslanecké sněmovny. Tuto funkci vykonával až do června 1996, poslancem byl šest let, do roku 1998. Politiku Uhde definitivně opustil v roce 1999. Členem Rady ČT se stal v roce 2008. Předtím působil například jako člen Rady Českého rozhlasu, kde byl dokonce místopředsedou.