Stačí stáhnout aplikaci a můžete platit obličejem

Washington - Moderní způsob bezhotovostní platby obličejem začínají po Spojených státech nebo Austrálii používat lidé i ve Velké Británii. Zákazníci k tomu potřebují jen chytrý telefon s kamerou a speciální aplikaci, kterou si zdarma stáhnou z internetu.

Stačí jen pohled do kamery chytrého telefonu, potvrdit platbu a je to. Ve Velké Británii začínají obchodníci testovat poslední novinku v oblasti placení. Aplikace umožňuje obchodníkovi připojit se do Paypal účtu zákazníka. Třeba prodavač z londýnského předměstí Ismail Ahmed si novou službu pochvaluje.

„Používáme technologii společnosti Paypal několik měsíců a musím říct, že je to opravdu jednoduché. Je to výhodné pro obchodníka i zákazníka,“ řekl prodavač Ismail Ahmed. Podle ředitele maloobchodního prodeje ve Velké Británii Harpera si může spotřebitel aplikaci stáhnout a používat zdarma. Obchodník pak platí malý poplatek jako u jiných transakcí.

Po zavedení systému se objevily pochybnosti o jeho bezpečnosti. Firma ale ujišťuje, že jsou uživatelé chráněni. Podle bezpečnostních expertů je riziko menší, než by se na první pohled zdálo. Aplikaci do mobilního telefonu používají už tisíce obchodníků ve Spojených státech, Austrálii a v Asii.

Platby obličejem jsou populární v USA (zdroj: ČT24)