České Radiokomunikace testují první „pozemní“ placené programy

Praha - České Radiokomunikace začaly s historicky prvním testováním placené televize v pozemním vysílání. Firma nabídne zakódované programy Eurosport a Film Europe Channel HD. Placené pozemní vysílání by podle Radiokomunikací mohlo konkurovat kabelové nebo satelitní televizi.

Placené kanály se budou ve standardu DVB-T2 šířit z pražského vysílače na Žižkově, který pokrývá 17 procent obyvatel. Příjem programů ale zatím není dostupný pro běžné diváky. Hlavním cílem je technický výzkum a ověření funkcí nových technologií. Test, na kterém s ČRa spolupracuje firma Lica, skončí v příštím měsíci.

Komerční provoz je přitom podmíněn zájmem televizních společností a diváků, dostatečnou nabídkou programů a uvolněním frekvencí pro DVB-T2, vysvětlil ředitel strategie Radiokomunikací Marcel Procházka.

Firma testuje nový standard DVB-T2, který by měl v budoucnu nahradit stávající vysílání DVB-T, od července loňského roku. V rámci testu si uživatelé vybavení příslušnými přijímači mohou naladit HD programy ČT1, Prima a Barrandov TV.

DVB-T2 si vystačí s menším množství vysílacích frekvencí. Vedle pozemního vysílání signálu ve vysokém rozlišení umožňuje šíření více televizních programů a služby interaktivní televize. Komerční spuštění vysílání v DVB-T2 se očekává v letech 2015 nebo 2016. Záležet bude na Českém telekomunikačním úřadu a evropské koordinaci radiového spektra.

Jak lze programy naladit?

Co se týče praktického využití: uživatel potřebuje pro příjem placené televize přijímač s tunerem nebo set-top box pro DVB-T2 s dekodérem a dekódovací kartou. Za kartu bude platit měsíční paušál. V Evropě placenou televizi využívá 94 milionů lidí, mimo jiné ve Švédsku, v Itálii nebo v Norsku, ale i v Maďarsku a od letoška také na Slovensku.