Fotky novorozenců jsou na sociálních sítích do hodiny

Peking - Obliba sociálních sítí u čínských rodičů rychle roste. Řada z nich tam dává fotografie svých potomků denně. A podobné je to i jinde ve světě. Průzkum Britského institutu podle deníku China Daily dokonce říká, že fotografie miminka se obvykle dostane na internet do hodiny od jeho narození. Rodičům přitom mnohdy chybějí bližší informace o zabezpečení sítí. Na dítě se pak mohou zaměřit pedofilové. Dítěti navíc může nedobrovolná exhibice v budoucnu vadit.

Sociální sítě postupně nahrazují klasická fotoalba. Díky nim lze snadno sdílet každý okamžik života dětí. Trendu napomáhá zejména rozmach chytrých telefonů, na nichž lze fotku pořídit a hned vyvěsit on-line. „Chci zaznamenat růst mého dítěte. Lidé, kteří ho milují, mohou vidět fotografie dokumentující různé chvíle jeho života – a velmi rychle po jejich pořízení,“ řekla 32letá matka Guo.

Sdílející rodiče už označuje nový výraz

Podle průzkumu Britského institutu dává většina rodičů fotografie novorozenců na internet do hodiny po jejich narození. Sociální sítě se vyvíjí tak rychle, že pouze šest procent rodičů nedává snímky na web. A když fotky nevyvěsí rodiče, udělají to posléze jiní příbuzní, vyplynulo z průzkumu. Zhruba 60 procent rodičů dává fotky svých dětí na internet třikrát týdně. Pro rodiče sdílející tyto fotografie se dokonce uchytilo nové slovo „sharent“.

Instagram
Zdroj: ČTK/AP/Karly Domb Sadof

Řada internetových expertů a někteří rodiče ale mají z podobného počínání obavy, kvůli ohrožení soukromí svých dětí. Pokud se k fotkám a dobře zásobenému profilu dítěte dostanou pedofilové, získají informace o tom, kde se dítě pohybuje a kde například studuje. Odborníci proto rodiče vyzývají, aby si počínali opatrně.

Velká část rodičů ovšem fotky na sociálních sítích vnímá i jako možnost zanechat někde trvale obraz vzpomínek, který podle nich děti později ocení, protože uvidí samy sebe, jak se měnily. „Fotila jsem ho vždy na jeho narozeniny, když mu rostly první zuby, když dělal 'obličeje',“ podotkla Guo. Růst potomků je mezi rodiči vždy „žhavé téma“, teď si mohou vyměňovat obrázky mnohem dřív, než tomu bylo v minulosti.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/PA