Balšínek jako šéfredaktor skončil, Lidové noviny teď vede Vačkov

Praha - Šéfredaktor Lidových novin (LN) a člen představenstva vydavatelství MAFRA Dalibor Balšínek dnes po dohodě s vedením skončil ve funkcích. Řízením redakce byl pověřen někdejší šéfredaktor LN Veselin Vačkov. Vydavatelství má v nejbližších dnech oznámit i jméno nového šéfredaktora Mladé fronty DNES. Podle majitele MAFRY Andreje Babiše (ANO) to bude už tento týden. Příští týden by měl být znám i nový šéf LN.

„Rozcházíme se v dobrém. Jsem přesvědčen, že Lidové noviny mají před sebou budoucnost a nemám žádnou pochybnost o tom, že značka Lidových novin bude i nadále hrát ve společnosti významnou roli, protože jsou i kulturní institucí,“ uvedl Balšínek, kterému končila smlouva.

Vačkov působil na pozici šéfredaktora LN a člena představenstva už zaniklé společnosti Lidové noviny od roku 2000. Po začlenění do společnosti MAFRA se původem bulharský novinář a mediální manažer stal v roce 2010 šéfem regionů. V médiích Vačkov působil od 90. let, pracoval i pro BBC a Respekt. Do Lidových novin nastoupil v roce 1997 jako editor. Později vedl magazín Pátek, v roce 1999 se stal zástupcem šéfredaktora. Absolvoval anglistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v polovině 90. let studoval počítačovou lingvistiku na univerzitě v Oxfordu.

Vydavatelství MAFRA nyní řeší i obsazení postu šéfredaktora Mladé fronty DNES, svého hlavního deníku. Robert Čásenský by měl z funkce odejít na konci tohoto týdne. Ke změně po osmi letech ho podle jeho slov vedlo vlastní rozhodnutí. Dodal, že o odchodu uvažoval už dlouho a nejde o vynucený krok.

Mediální skupinu MAFRA letos koupil od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft podnikatel a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Do čela vydavatelství následně dosadil dosavadního šéfa AGF Media ze skupiny Agrofert Štěpána Košíka. MAFRA vedle vydávání celostátních listů provozuje také internetové portály iDNES.cz a lidovky.cz. Její aktivity zahrnují i virtuálního mobilního operátora MOBIL.CZ.